matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja
Ergo:
Zad:
4x+5
Uzasadnij, ze do wykresu funkcji f(x)=
nie należy
2x+2
żaden punkt o obu współrzędnych cakowitych.
8 kwi 18:14
Basia:
4x+5
2(2x+
5
2
)
2(2x+2+
1
2
)
=
=
=
2x+2
2x+2
2x+2
2(2x+2) + 1
1
= 2 +
2x+2
2x+2
jeżeli to miałaby być liczba całkowita 2x+2 musiałoby równać się ±1 2x+2=1 2x = −1 x= −
1
2
∉C 2x+2 = −1 i jak wyżej
8 kwi 18:20
Ergo:
Dzięki
8 kwi 18:52