| tgα | |
=cos2α | |
| tg2α−tgα |
| ctgα | |
=cos2α | |
| tg2α+ctgα |
| tgx |
| |||||||||||||||
L = | = | = | ||||||||||||||
| tg2x − tgx |
|
| ||||||||
= | = | |||||||
|
| sinx | cos2xcosx | cos2x | ||||
= | * | = sinx * | ||||
| cosx | sin2xcosx − sinxcos2x | sin2xcosx − sinxcos2x |
| cos2x − sin2x | ||
= sinx * | = | |
| 2sinxcos2x − sinxcos2x |
| cos2x − sin2x | ||
= sinx * | = | |
| sinx(2cos2x − cos2x) |
| cos2x − sin2x | cos2x − 1 + cos2x | |||
= | = | |||
| 2cos2x − cos2x | 2cos2x − (cos2x − 1 + cos2x) |
| 2cos2x − 1 | ||
= | = 2cos2x − 1 = cos2x = P ![]() | |
| 2cos2x − 2cos2x + 1 |
Determinacja
drugi przykład podobnie
lub np. tak :
a)
| tgx | ||
L= | = rozszerzając to wyrażenie wymierne ("ułamek") przez cosxcos2x = | |
| tg2x−tgx |
| sinxcos2x | ||
= | = (ze wzoru na sin{α−β) (sinus różnicy) w mianowniku) = | |
| sin2xcosx−sinxcos2x |
| sinxcos2x | ||
= | = (skracając przez sinx) = cos2x=P | |
| sinx |
| ctgx | cosxcos2x | |||
L= | = ... ( przez sinxcos2x) = = | = | ||
| tg2x+ctgx | sin2xsinx+cosxcos2x |
| cosxcos2x | ||
= ... cos{α−β) w mianowniku = | =cos2x=P . ... ![]() | |
| cosx |