Obwód równoległoboku ABCD wynosi 10 cm
Danio: Obwód równoległoboku ABCD wynosi 10 cm. Przekątne równoległoboku przecinaja sie w punkcie O,
którego odległość od boków AB i AD jest taka sama i wynosi 1,5 cm. Oplicz pole równoległoboku
8 kwi 17:56
Danio:

Czy to wyjdzie tak?:
|AB|=|DC|=a
|DA|=|CB|=b
2a+2b=10
a+b=10
|OH|=1,5
|GH|=3
|GH|=|DC|
a=3
b=2
|FC|=|GH|=h=3
P=4,5
Dobrze mi wyszlo? Bo przed chwila wpadłem na to
8 kwi 18:25
Danio: te GH zastosowałem ze wzrozu z tw. trapeze, że tak to określe, czyli:
8 kwi 18:26
Basia:
GH musi być prostopadły do BC i AD i nie jest równy ani DC, ani AB
8 kwi 18:28
Basia:

tak to ma być i kombinuj dalej, bo na razie znikam
8 kwi 18:30
Danio: Ale przeciez taki wzor pasuje do trapeza prostokatnego a wtedy ta dlugosc jest tylko do jednego
boku prostopadla....
8 kwi 18:32
Basia: a co tu ma trapez prostokątny do rzeczy ?
porównaj swój i mój rysunek i pomyśl dlaczego Twój nie jest dobry
8 kwi 18:35
Danio: trapezu*
taka długość(GH np.)*
8 kwi 18:35
Danio: Ok, to ile u Ciebie wynosi a?(|AC|)
8 kwi 18:38
Danio: Czyli |GO| ma być wysokoscią ΔADO?
8 kwi 18:40
Basia:
oczywiście; przecież to jest odległość od boku czyli musi być pod kątem prostym czyli jest
wysokością
podpowiem, że to jest romb o boku a=b=5
8 kwi 18:42
Danio: Nie mam pomysłu jak obliczyć to a i b
8 kwi 18:52
Basia:
no przecież EF = 3 jest wysokością równoległoboku opuszczoną na bok a
a GH = 3 jest wysokością równoległoboku opuszczoną na bok b
stąd
a*3 = b*3
a=b
4a=20
a=5
8 kwi 18:55
Basia:
a sorry, nie 20 tylko 10 czyli a=b=2,5
8 kwi 18:56
Danio: Właśnie uświadomiłaś mi, że jestem debilem...
Ale dzięki za rozwiązanie, będę teraz wiedzieć
8 kwi 18:58
Basia:
np co Ty; Święta są; mózgi zrobiły się leniwe, bo żołądki zrobiły się baaaaaardzo pełne;
to normalne
8 kwi 19:05