trapez
Ergo: Witam,
ZAD:
Trapez prostokątny opisany na okręgu o r=2 ma jedną podstawę dwa razy dłuższą od drugiej.
Oblicz obwód tego trapezu.
Proszę o jak najszybszą pomoc.
8 kwi 15:49
asdf:
8 kwi 15:54
Maciek: górna podstawa a, dolna 2a
8 kwi 15:59
Maciek: wysokość 4 i ramię trapezu r
8 kwi 16:00
Maciek: skoro czworokąt jest opisany to zachodzi równość a+2a=4+r
8 kwi 16:00
Ergo: Ale jak obliczyć a i ramię
8 kwi 16:01
Maciek: a r da się wyliczyć z Δ prostokątnego 42+a2=r2
8 kwi 16:01
Maciek: czyli r=√16+a2
8 kwi 16:02
Maciek: czyli 3a−4=√16+a2
8 kwi 16:02
Maciek: podnieś obie strony do kw.
8 kwi 16:02
Maciek: (3a−4)2 = 16+a2
8 kwi 16:03
Maciek: czyli

po redukcji 8a
2−24a=0
8 kwi 16:03
Maciek: 8a(a−3)=0
8 kwi 16:04
Maciek: a=0 lub a=3 oczywiście zerem długość boku nie może być (a>0)
8 kwi 16:04
Maciek: czyli Obw. możemy już łatwo policzyć
8 kwi 16:05
Maciek: Obw = 4+3+3+3+5 = 18
8 kwi 16:06
Maciek: Miłego świętowania
8 kwi 16:07
Ergo: Wielkie dzięki. Udało się.
Mam jednak jeszcze jedno zadania:
| | 1 | |
ZAD. Dane sa parabole: f(x) = |
| x2 + 2x + 4 i g(x) = −x2 + 4x − 3. |
| | 2 | |
Niech d(x) oznacza odległość między punktami P
1(x,f(x)) i P
2(x,g(x)),
o tej samej pierwszej współrzędnej x, należącymi odpowiednio do pierwszej i drugiej
paraboli.
a) Wyznacz wartość x, dla której d(x) = 7
b) Jaka jest najmniejsza wartość d(x)

Wogóle nie wiem jak to zrobić. Czapki z głów dla tego kto to dobrze rozwiąże. Jest dosyć trudne
jak na poziom maturalny. Z chęcią poznam jak to zrobić.
Pomóżcie
8 kwi 16:14
Baś: Jestem leniwcem z natury, więc tylko tak pobieżnie na pierwszy rzut oka:
jedna z parabol musi leżeć nad drugą, mają przeciwnie skierowane ramiona, może też się
przecinają. Punkty P
1 i P
2 mają te samą współrzędną x, a współrzędną y wyznaczają jakby...
| | 1 | |
wzory paraboelek. Więc odległość d(x)=|y1−y2|= | |
| x2 + 2x + 4− (−x2 + 4x − 3)|=7 |
| | 2 | |
i rozwiązać....
A dla podpunktu b) wyznaczy obliczyć wierzchołek dla |y
1−y
2|=d(x)
8 kwi 16:54
Ergo: A jak znaleźć ten wierzchołek |y
1−y
2|=d(x)
8 kwi 17:06
Ergo:
8 kwi 17:25