W trapezie prostokątnym abcd kąty abc i bcd są proste
Danio: W trapezie prostokątnym abcd kąty abc i bcd są proste,zaś podstawa ab jest dłuższa od podstawy
cd.Wykaż,że |AC|2−|BD|2=|AB|2−|DC|2
8 kwi 21:19
Danio: Już rozwiazałem sam

Tw. Pitagorasa w trójkątach prostokątnych ABC i BCD.
AB
2+BC
2=AC
2BD
2=BC
2+CD
2AC
2−BD
2=AB
2+BC
2−BC
2−CD
2=AB
2−CD
2
8 kwi 21:26
Jack:
wykonaj rys., narysuj przekątne, dwa razy skorzystaj z tw. Pitagorasa i odejmij równania
stronami, a wyjdzie czego masz dowieść.
8 kwi 21:27