Dla jakich wartości parametru m równanie: sinx*cos(x-u{π}{5})+3=4sinm-sin(x-u{π}
aqlec: Dla jakich wartości parametru m równanie: sinx*cos(x−
π5)+3=4sinm−sin(x−
π5)*cosx nie
jest sprzeczne?
Pomóżcie!
8 kwi 17:51
aqlec:
8 kwi 18:51
Basia:
sinx*cos(x−π5) + sin(x−π5)*cosx = 4sin(m) − 3
sin(x+x−π5) = 4sin(m) − 3
sin(2x−π5) = 4sin(m) − 3
sin(2x−π5) jak każdy sinus przyjmuje wartości z przedziału <−1;1>
stąd masz układ nierówności
4sin(m) − 3 ≥ −1
4sin(m) − 3≤ 1
4sin(m) ≥ 2
4sin(m) ≤ 4
sin(m) ≥ 12
sin(m) ≤ 1
czyli
m∊<π6+2kπ; 5π6+2kπ>
8 kwi 19:02
aqlec: Dziękuję!
8 kwi 19:16
niciu: czemu jest m∊<π6+2kπ; 5π6+2kπ> a nie m∊<π/6+2kπ; π/2+2kπ> ?
21 mar 10:42
Patryk: Ale z Ciebie kozak Basia
20 kwi 10:58