funkcja trygonometryczna
blogther: Dana jest funkcja okreslona wzorem f(x) = 2|sinx|cosx, gdzie x ∊ <−2π;2π>.
a) Narysuj wykres tej funkcji.
b) Wyznacz wszystkie wartosci argumentu x, dla ktorych f(x) = 1.
c) Wyznacz zbior wartosci funkcji okreslonej wzorem g(x) = 2|f(x)| + 3.
prosze o nie rozwiazywanie zadania tylko na udzieleniu mi wskazowek jaki mam zastosowac do
zrobienia tego zadania. a teraz napisze to do czego juz doszedłem
f(x) = 2|sinx|cosx
dla sinx > 0
f(x) = 2sinxcosx
f(x) = sin2x
dla sinx < 0
f(x) = 2( − sinx )cosx
f(x) = − sin2x
no i tyle mam bo nie wiem jak to narysowac wiem ze ZW = <−2;2> bo mamy argumenty mnozymy razy
2 i co dalej?
problem ma jeszcze z b) podpunktem c) mysle ze bede umiał zrobic sam.
8 kwi 21:54
blogther: chociaz jak by ktos umiał to narysowac to był bym wdzieczny
8 kwi 21:54
krystek: Zw <−1,1> "zacieśniasz przedziały" okres sin2x jest π
8 kwi 21:57
blogther: czyli ZW = <−2;2> miałbym dla takiej funkcji 2sinx tak?
8 kwi 22:01
blogther: czyli mam rozumiec ze dla ujemnych liczb rysuje f(x) = − sin2x a dla dodatnich f(x) = sin2x
tak?
8 kwi 22:02
krystek: Tak ,dokładnie tak!
8 kwi 22:04
blogther: czyli jesli miałem normaly wykres normalnego sinusa i jak miejsce zerowe miałem w π i 2π to
teraz miejsca zerowe bede miał w π2 i 3π2 tak bo nie jestem pewnien jak to narysowac
po stronie dodatniej oczywiscie i analogicznie bedzie po ujemnej racja?
8 kwi 22:08
blogther: a ten wykres − sin2x to wyglada tak ze tam gdzie normalny wykres sinx miał miejsca dodatnie to
teraz beda ujemne a tam gdzie ujemne teraz dodatnie tak?
8 kwi 22:13
blogther: nie umiem tego narysowac
8 kwi 22:18
krystek: Popatrz na założenia ! sinx>0 dla x∊(0+2kπ,π+2kπ) rysujesz y=2sin2x
sinx<0 ....
8 kwi 22:18
krystek: ups rysujes sin2x
8 kwi 22:19
blogther: ten dla sin2x powinien byc identyczny jak sinx tylko ze okres jest π tak?
8 kwi 22:21
krystek: tak!
8 kwi 22:23
blogther: no to w odpowiedzi mam inaczej i własnie nie wiem dlaczego
8 kwi 22:26
blogther: tu nieda sie rysowac sinx ani cosx ?
8 kwi 22:26
krystek:
8 kwi 22:27
blogther: no tak jest w odpowiedzi to ja teraz sprobuje narysowac co ja mam
8 kwi 22:29
krystek: masz narysować <−2π, 2π>
8 kwi 22:31
blogther:
8 kwi 22:32
blogther: tak wiem
8 kwi 22:33
krystek: Kreśliłeś sin2x nie uwzględniając wcześniej założeń. Gdzie sinx<0 to kreślisz sin2x
a gdzie sinx<0 kreślisz −sin2x
8 kwi 22:34
blogther:
8 kwi 22:37
blogther: nie wiem co to za krzywe u gory ale ten na szaro to według mnie wykres f(x)
8 kwi 22:38
blogther: nie wiem dlaczego tylko w przedziale od π2 do 3π2
twoj wykres jest pod osia x?
8 kwi 22:40
krystek: Jeszcze raz: w przedziale <π, 2π> sin x jest ujemna i rysujesz −sin2x
8 kwi 22:42
krystek: Popatrz uważnie kolor czarny to sin2x, a czerwony to −sin2x
8 kwi 22:44
blogther:

no to ja to inaczej rysowałem
na tej zasadzie ze po lewej stronie ma liczby ujemne i rysowałem − sin2x
a poprawej dodatnie i rysowałem sin2x
8 kwi 22:46
blogther: gdybym miał taki wzor sin(−2x) to moj wykres byłby dobry to tego wzoru sin(−2x) tak?
8 kwi 22:49
krystek: sin(−2x)=−sin2x
8 kwi 22:50
krystek: A po co wtedy na początku pisałęś założenia !
Kreśląc wykres musisz jeuwzględnić Zmień myślenie , przejdź na właściwe tory!
8 kwi 22:52
blogther: no to ja juz nic nie wiem
8 kwi 22:53
blogther: czyli nie patrzymu na zznak argumentow tylko wartosci w takim razie tak dam gdzie dodatnie
wartosci miał sinx jest sin2x a tam gdzie ujemne wartosc miał sinx rysujemy −sin2x
8 kwi 22:55
krystek: TAK!
8 kwi 22:58
blogther: ja juz tego dzis nie zrobie moze jutro wroce do tego zadania ale najgorsze to ze dalej nie wiem
jak to narysowac ale dzieki za pomoc
8 kwi 23:01
blogther: dobranoc
8 kwi 23:02
krystek: Jak się wyśpisz to jeszcze raz przemyśl! Dobrej Nocy życzę!
8 kwi 23:03
blogther: dzieki
8 kwi 23:11
blogther: mam nadzieje ze to jutro zrozumie
8 kwi 23:14