Średnia artmetyczna
IceBerg: średnia artmetyczna liczb 3,1,1,0,x,0 jest równa 2. oblicz X !
8 kwi 11:57
8 kwi 12:00
Ajtek: Suma tych liczb to 5+x, jest ich 6 zatem:
8 kwi 12:00
IceBerg: te 2 do wspolnego mianownika?
8 kwi 12:04
Ajtek: Po co? wymnóż równanie przez 6

.
8 kwi 12:05
IceBerg: to 6stka sie uprosci wiec wychodzi 5+x = 2 czyli x=2 −5 x=−3
8 kwi 12:09
IceBerg: a odpowiedz jest rowna 7
8 kwi 12:10
IceBerg: gdzie strzeliłem byka?
8 kwi 12:13
Ajtek: Obie strony równania wymnóż przez 6.
8 kwi 12:14
Ajtek: | 5+x | |
| *6=2*6 tak to się robi. |
| 6 | |
8 kwi 12:15
IceBerg: kurde ale byka walnołem


dzieki śliczne
8 kwi 12:18
Ajtek: waln
ąłem

, nie ma za co

.
8 kwi 12:20