:)
xXx: Ile dzielników ma liczba 10! ?
8 kwi 21:53
Eta:
630 dzielników
8 kwi 21:56
Eta:
Sorry 270 dzielników
8 kwi 21:59
xXx: w odpowiedziach jest 270, a tak w ogóle to jak to próbowałaś zrobic?
8 kwi 21:59
Eta:
Każdą liczbę naturalną można zapisać w postaci iloczynu potęg liczb pierwszych
o naturalnych wykładnikach
n= p1k1*p2k2*...... *pnkn p1,p2, ... ,pn −−− liczby pierwsze
k1,k2,......., kn −−−
wykładniki potęg
liczba dzielników liczby n wraz z 1 i n wyraża się wzorem
(k1+1)*(k2+1)*(k3+1)*......*(kn+1) dzielników
10!= 1*2*3*4*5*6*7*8*9*10 = 28*34*52*71
liczba dzielników 10! : (8+1)*(4+1)*(2+1)*(1+1)=........
8 kwi 22:05
Mila: 10!=2*3*22*5*2*3*7*23*32*2*5=
28*34*52*71=
liczba dzielników: 9*5*3*2=270
?
8 kwi 22:06
xXx: hmm ciekawe twierdzenie, a jaki jest dowód tego wiesz może

?
8 kwi 22:10
Jack:
podstawowe twierdzenie arytmetyki

Poczytaj sobie na Wiki.
8 kwi 22:19
xXx: dzięki wam

a taka wariacja na temat tego zadania: załóżmy, że teraz chciałbym znaleźc
dzielniki 10! podzielne przez jakąś liczbę a lub b dajmy na to 20 lub 24, jak się do tego
zabrac?
8 kwi 22:24
pigor: ,,, jak to jak, nie wstyd ci takiego pytania

, rozłożyć 20 lub twoje 24 na czynniki
pierwsze, poskracać i liczyć jak wyżej

. ...
8 kwi 23:04
Eta:
8 kwi 23:05