matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc
Marek:
Proszę o pomoc Ciąg a
n
określony jest rekurencyjnie: a
1
=2
a
n
a
n+1
=
dla dowolnego n≥1
a
n
+1
Wykaż, że (korzystając z zasady indukcji matematycznej) ciąg a
n
można określić za pomocą wzoru
2
ogólnego a
n
=
n≥1
2n−1
8 kwi 11:21
Godzio:
Dla n = 1 mamy:
2
a
1
=
= 2
2 − 1
Zakładamy prawdziwość wzoru dla n, pokażemy, że zachodzi również dla n + 1
2
a
n
Zał: a
n
=
, a
n + 1
=
2n − 1
a
n
+ 1
2
Teza: a
n + 1
=
2n + 1
a
n
2
2n − 1
a
n + 1
=
=
=
a
n
+ 1
2
+ 1
2n − 1
2
2n − 1
2
=
=
2n + 1
2n − 1
2n + 1
Co kończy dowód
8 kwi 11:47