i z trygonometrii :)
gorzy: Rozwiąż równanie sin22x = sin3x + sinx
Proszę o pomoc
8 kwi 23:30
Eta:
| | α+β | | α−β | |
sinα+sinβ=2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
sin3x+sinx= 2sin2x*cosx
2sin2x*cosx−sin
2x=0
sin2x(2cosx−sin2x)=0
sin2x(2cosx−2sinx*cosx)=0
sin2x* 2cosx(1−sinx)=0
sin2x=0 v cosx=0 v sinx=1
dokończ...........
dokończ.........
8 kwi 23:40
Basia:
sin22x = 2sin3x+x2cos3x−x2
sin22x = 2sin2x*cosx
sin22x − 2sin2x*cosx = 0
sin2x(sin2x − 2cosx) = 0
sin2x = 0 lub 2sinx*cosx − 2cosx = 0
2sinx*cosx = 0 lub 2sinx(cosx−1) = 0
sinx = 0 lub cosx = 0 lub sinx=0 lub cosx =1
ostatecznie
sinx = 0 lub cosx = 0 lub cosx =1
dokończ
8 kwi 23:41
Basia:
zamieniłam sinus z cosinusem w 4 linijce od dołu; patrz rozwiązanie Ety
nie warto poprawiać
8 kwi 23:43
gorzy: oj, dziękuję. już któryś raz zapomniałem o wykorzystaniu tego wzoru na sinα + sinβ...
jest jakiś inny sposób na obliczenie tego? np. przy pomocy tylko tablic matematycznych które są
dostępne na maturze?
9 kwi 00:01