przepraszam poprzednią treść pomyliłam
Aneta: liczby x,y,z w pewnej kolejności tworzą ciąg geometryczny. Suma tych liczb wynosi 7. Te same
liczby w podanej kolejności są odpowiednio1, 2 i 4−tym wyrazem ciągu arytmetycznego.Oblicz te
liczby.
8 kwi 20:09
Eta:
x , y=x+r z=x+3r −−− tworzą ciąg geom.
(x+r)
2=x(x+3r) ⇒ 2xr+r
2=3xr ⇒ xr−r
2=0⇒ r(x−r)=0 ⇒ r=0 v x=r
oraz
x+x+r+x+3r=7 ⇒ 3x+4r=7
| | 7 | |
dla r=0 3x=7 ⇒ x= |
| dla r=x 3x+4x=7 ⇒ x=1 to r=1 |
| | 3 | |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
szukane liczby: dla r=0 i x= |
| to : |
| , |
| , |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
dla r=x=1 to : 1,2,4
8 kwi 20:29
Eta:
I co? ............ przepisała i poszła świętować
8 kwi 20:56