przekształcenie funkcji
hashiri: Witam,
Jakie przekształcenia należy wykonać, aby z funkcji y=f(x) otrzymać y=f(4−x)

Czy f(4−x)=f(−x+4) zatem wykonuję symetrie OY oraz 4 jednostkie w lewo
8 kwi 01:27
hashiri: Proszę o pomoc
8 kwi 01:44
Bogdan:
a to pomoże: f(−(x − 4))?, podaj pełną treść zadania
8 kwi 01:50
hashiri: Mam narysowany wykres f(x) i musze narysować f(4−x).
Czyli tam muszę wyłączyć minus przed nawias koniecznie ?
8 kwi 01:54
Bogdan:
Co oznacza: f(x − 4) ? i co oznacza f(−x) ?
Jeszcze raz proszę − podaj pełną treść zadania
8 kwi 02:02
hashiri: Zad:
Na rysunku obok(nie umiem tu rysować, ale to i tak tylko wykres) przedstawiono wykres
funkcji f:<0;6> → R. Naszkicuj wykres funkcji g(x) = f(4−x), podaj jej wzór i dziedzinę.
8 kwi 02:11
Bogdan:
To zapisz wzór funkcji, który widzisz na rysunku, potem w miejsce x wstaw x−4.
8 kwi 02:13
hashiri: nierozumiem ...
8 kwi 02:14
Bogdan:
Jak nie rozumiesz, to trudno. Dobranoc
8 kwi 02:21
kylo1303: Wytlumacze to co napisal Bogdan:
Z wykresu powinienes moc odczytac jakeis 2 punkty (zalezy tez od funkcji). Z tego trzeba
wyznaczyc wzor ogolny f(x), a nastepnie policzyc f(−x+4). Da ci to wzor szukanego wykresu.
Z jesli chcesz to zrobic z przeksztalceniami to dobrze myslisz. Najpierw f(−x) a potem o wektor
u=[−4,0]
8 kwi 02:36
hashiri: właśnie w odpowiedzic mam ze na koniec o 4 w prawo, a nie w lewo jak mówisz kylo1303
8 kwi 02:59
Szczepano: Kojarzę to zadanie, wzór funkcji po odczytaniu z rysunku to f(x)=|x−3|+1 ,gdzie x∊<0;6>.
Zatem g(x)=|−x+1|+1 ,gdzie x∊<−2;4>.
8 kwi 10:57
dx:
22 kwi 17:22
zz: Bogdan, ty sam nie rozumiesz. Kolega pisze f(4−x) a nie f(x−4).
18 maj 22:32
PW: zz, twoja uwaga do zadania sprzed 7 lat jest niezwykle cenna. Jeżeli masz więcej takich,
to załóż specjalny zeszyt i tam wpisuj te interwencje.
19 maj 11:35