trygonometria
blogther: wyznacz miare kata α w stopniach
cosα = −12 α ∊ (π2; π)
8 kwi 17:54
blogther: jak w tym przypadku skorzystac z wzorów redukcyjnych
8 kwi 17:56
blogther: cosα = − cos60o = − cos(90o − 30o) = − sin30o
8 kwi 17:58
blogther: cosα = − cos60o = − cos(180o − 120o) = − ( − sin120o ) = sin120o
8 kwi 18:00
Basia:
nie tak
cos120 = cos(180−60) = − cos60 = −12
8 kwi 18:16
blogther: no tak co przeciaz dla 180 nie zmieniamy zapomniałem
8 kwi 18:17
blogther: ale dalej nie wiem jak to policzyc
podam cała tresc zadania
8 kwi 18:18
blogther: dany jest trojkat ABC o bokach 10, 8, 2√61 wyznacz miare najwiekszego kata w tym trojkacie i
z twierdzenia cosinusow policzyłem ze to jest
cosα = −12
8 kwi 18:19
blogther: i nie wiem jak to zapisac w stopniach nie wiemy rowniez czy ten kat nalezy do takiego
przedziału jak napisałem wyzej (π2; π) napisałem tak tylko bo to umnie z rysunku wynikało
8 kwi 18:21
Basia:
czyli α=120
8 kwi 18:21
blogther: a gdybym tak nie narysował jak to wyznaczyc algebraicznie
8 kwi 18:21
blogther: jak narysowałem sobie wykres cosinusa to widac ze jest wiekszy od 90o a niejszy od 180o
8 kwi 18:22
Basia:
w trójkącie możesz mieć tylko kąty wypukłe czyli
α∊(0; π) w stopniach (0; 180)
jedynym kątem α z tego przedziału, takim, że cosα= −12 jest kąt
π−π3 = 2π3
w stopniach: 180−60=120
8 kwi 18:25
Ajtek: Kąt odczytujesz nie z rysunku, tylko z obliczonej wartości.
| | 1 | | π | |
Jeżeli cosx=− |
| ⇒ że x∊( |
| ;π). |
| | 2 | | 2 | |
8 kwi 18:26
blogther: jak robie tak ze
cos60o = 12 = π3
i jak dodaje do π2 + π3 = 5π6 a to nie jest 120o
8 kwi 18:27
Ajtek: Zauważ, że we wzorze: cosx(180−α)=−cosα nie dodajesz a odejmujesz

.
8 kwi 18:32
Basia:
bo nie jest; 90+60 = 150 a nie 120
120 = 2π3 = π−π3
albo
120 = 2π3 = π2+π6 czyli 90+30
8 kwi 18:33
blogther: cos30o to nie jest 12
8 kwi 18:38
blogther: nie moge tak napisac
cosα = − 0,5
8 kwi 18:40
blogther: pokazał bym to na wykresie cosinusa ale tutaj nie da sie tego narysowac
8 kwi 18:41
blogther: okey a czy moze byc tak rozwiazane prze ze mnie to zadanie
α = π − β
cosα = cos(π − β)
cosα = − cosβ
− cosβ = − 12
cosβ = 12
β = π3
α = π − π3
α = 2π3
jest to samo ale czy taki zapis jest dobry?
8 kwi 21:13
blogther: teraz przynajmniej wiem co sie skad wzieło i jest to jakies oczywiste
8 kwi 21:14
blogther: chodzi mi o działania
8 kwi 21:19
Basia:
a cos(90+30) to nie jest ±cos30 tylko −sin30 = −12
możesz sobie rozpisać tak jak rozpisałeś wyżej; wyjdzie to samo
ale "przez" π jest łatwiej niż przez π2
a rozpisane masz dobrze
8 kwi 21:22
blogther: okey dzieki
8 kwi 21:25