rownanie trygonmetryczne
blogther: mam do rozwiazaie cos takiego sin2x = 1 i − sin2x = 1 w przedziale x ∊ <−2π; 2π>
dla sin2x = 1
2x = π2
x = π4 i x = − 7π4 ale jeszczcze mam do wyznaczenia 2 pierwiastki i tego nie umiem
a robie to tak
2x = π − π2 no i znowu wychodzi x = π4 a to nie prawda bo powinno wyjsc
x z przedziału π2 do π
dla − sin2x = 1
− 2x = π2
x = − π4 x = 7π4 i tu znaowu ma podobny problem co wyzej co robie zle?
8 kwi 14:18
e: Ani trochę. Lecz jeśli dobrze napisałeś równania, to należało je dodać stronami,czego efekt 2=0
8 kwi 15:31