Znajdź zmienne dla których jeden ciąg będzie arytmetyczny, drugi geometryczny.
emagnuski: Wyznacz wartości a, b takie, aby ciąg (b, a, 1a) był arytmetyczny zaś ciąg (a, b, 1a)
geometryczny.
Kombinowałem z układem równań, jedno ze średniej arytmetycznej, drugie ze średniej
geometrycznej, ale otrzymane liczby zdemotywowały mnie do kończenia rozwiązywania.
8 kwi 13:00
Eta:
założenie: a≠0
| | 1 | |
1/ z def, ciągu arytm. 2a=b+ |
| |
| | a | |
| | 1 | |
2/ z def. ciągu geom. b2=a* |
| ⇒ b2= 1 to: b=1 v b= −1 |
| | a | |
| | 1 | | 1 | |
zatem z 1/ 2a= 1+ |
| lub 2a= −1+ |
| |
| | a | | a | |
2a
2−a−1=0 lub 2a
2+a−1=0
| | 1 | | 1 | |
a= 1 v a= − |
| lub a= −1 v a= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
odp: a=1 i b=1 v a= − |
| i b=1 v a= −1 i b= −1 v a= |
| i b= −1 |
| | 2 | | 2 | |
8 kwi 13:41
emagnuski: No i wszystko jasne, przy średniej geometrycznej maznąłem a
22 = a
1 + a
3, tzn. zamiast
mnożenia zrobiłem dodawanie. WIELKIE THX.
8 kwi 13:48
Eta:
8 kwi 13:50