Zadanie z prawdopodobieństwa
gorzy: Z urny, w której znajdują się kule o numerach: 1,2,..., n (n>2), losujemy kolejno bez zwracania
dwie kule. Numery wylosowanych kul tworzą parę (x, y). Dla jakich wartości n
prawdopodobieństwo tego, że para (x,y) spełnia warunek |x−y|=2, jest mniejsze od 0,25?
Wiem, że moc Ω to będzie wariacja bez powtórzeń n(n−1).
Później zbiór A wyznaczam sobie w taki sposób: {(1;3); (3;1); (2;4); (4;2);...; (n−2;n);
(n;n−2)}
W jaki sposób powinienem wyznaczyć moc tego zbioru A?
8 kwi 21:31
Jack:
Obserwuj:
dla n=1 masz 2 pary,
dla n=2 masz 4 pary,
dla n=4 masz 6 par
itd.
dla n=k masz 2k par.
8 kwi 21:36
gorzy: W sensie, że dla n=3 mam 2 pary, dla n=4 mam 4 pary itd?
8 kwi 21:45
gorzy: z czego by wynikało że dla n=k mam 2(n−2) par?
8 kwi 21:49
Mila: Najlepiej jest zbudować tabelkę różnic np. dla n=5 a potem uogólnić.
x 1 2 3 4
1 x 1 2 3
2 1 x 1 2
3 2 1 x 1
4 3 2 1 x
różnica |x−y| występuje na przekątnych oddalonych od środkowej przekątnej(x)
Liczba par 2 *(5−2)= 2*3=6
dla n
2*(n−2)
8 kwi 22:30
Jack:
tak, gorzy − to miałem na myśli. Coś ostatnio ciężko mi się skupić... Zobacz co tam
Mila Ci napisała.
8 kwi 22:37
gorzy: Nie przypominam sobie bym się spotkał wcześniej z taką tabelką różnic, w każdym razie dziękuję

ogólnie rozumiem
8 kwi 22:53