Proszę o pomoc z zadaniem
Monika: Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prostego, którego podstawą jest romb o
przekątnych długości 16 cm i 12 cm, wiedząc że objętość tego graniastosłupa równa się 816 cm3
8 kwi 15:40
Maciek: Zajmijmy się podstawą − przekątne rombu dzielą się na połowy i pod kątem prostym
8 kwi 15:43
Maciek: Narysuj sobie romb i zauważysz 4 Δ prostokątne o przyprostokątnych 6 i 8
8 kwi 15:44
Maciek: czyli przeciwprostokątna, a zarazem krawędź podstawy z tw. Pitagorasa = 10
8 kwi 15:45
Maciek: okey
8 kwi 15:45
Buuu: V = Pp * H
| | 1 | |
Pole podstawy, rombu jest określone wzorem : |
| (e * f) . Podstawiasz za Pp i liczysz |
| | 2 | |
wysokość.
Bok rombu z pitagorasa.
8 kwi 15:46
8 kwi 15:47
Maciek: 1632=192H
8 kwi 15:48
Maciek: H=8,5
8 kwi 15:49
Maciek: a=10 H=8,5
8 kwi 15:49
Maciek: Pc to dwie podstawy (romby) i 4 takie same ściany boczne (prostokąty aH)
8 kwi 15:50
Maciek: Pp = 96
8 kwi 15:50
Maciek: Pb = 4aH
8 kwi 15:51
Maciek: czyli Pc = 2*96 + 4*10*8,5
8 kwi 15:52
Maciek: Pc = 192 + 340
8 kwi 15:52
Maciek: odpowiedź Pc = 532 cm2
8 kwi 15:53
Maciek: Miłego świętowania
8 kwi 15:53
Monika: Dzięki za pomoc
8 kwi 22:49