wielomiany
Sandra: Znajdź wszystkie pierwiastki wymierne wielomianu:
c)2x3+5x2−5x+7
d)6x4+5x3+5x−6
e)4x4−8x3+7x2−8x+3
f)−3x4−8x3−6x2+3x
g)−6x5+17x4+4x3−3x2
h)12x5−16x4−x3+7x2−2x
8 kwi 11:25
8 kwi 11:32
demonstracyjnie: twierdzenie bezouta pierwiastki wymierne −poczytaj
8 kwi 11:32
Sandra: O ile udało mi się zrobić c, to reszty nie potrafię. Dlatego zamiast o podanie sposobu, o
którym doskonale wiem, proszę o rozwiązanie.
Co do d) to nie potrafię tam znaleźć pierwiastka wymiernego.
8 kwi 15:02
Makaron: d) 6x4 + 5x3 + 5x − 6 =
6(x4−1) + 5x(x2 + 1)=
6(x2−1)(x2+1) + 5x(x2+1) =
(6x2 + 5x − 6)(x2+1)
Δ = 25 + 144 = 169
x1 = 23
x2 = −32
8 kwi 15:21
Sandra: Dziękuję

Postaram się coś zrobić z tą resztą, a jak znowu się nie uda, to będę się pytać
8 kwi 15:40
Sandra: Proszę o pomoc co do przykładów f,g,h !
8 kwi 16:57