matematykaszkolna.pl
trygonometria Bartek: Czy istnieją jakieś algebraiczne metody wyznaczania wartości kątów jeśli znam ich sinus i cosinus? Chodzi mi konkretnie o coś takiego, że udało mi się wyznaczyć sinus, używając metody y/|z|. Prosta i oczywista sprawa, prawda? No właśnie. Ale zadanie polega na tym,by wyznaczyć trygonometryczną postać liczby zespolonej. Jeśli określę owy sinus i cosinus, to wystarczy, że znajdę kąt, którego sinus równy jest np −1 oraz cosinus rowny np 0. Tylko właśnie nie wiem jak znaleźć wartość tego kąta? Czy powinienem się posłużyć jakimiś tablicami?
8 kwi 15:29
Gustlik: Albo tablice albo funkcje cyklometryczne, czyli tzw. arcusy, (arcsinx, arccosx, arctgx, arcctgx) odwrotne do trygonometrycznych. Można je obliczyć kalkulatorem naukowym, są oznaczone zwykle jako sin−1, cos−1, tan−1, zwykle po użyciu klawisza 2ndF (second function) albo Shift, w zależnosci od typu kalkulatora. Podaje się wartość funkcji, np. sinusa, wciska
 1 π 
klawisz 2ndF i potem sin−1 i kalkulator wylicza kąt. Np. arcsin

=

, bo
 2 6 
 π 1 
sin

=

.
 6 2 
8 kwi 15:53
Bartek: Aha, okej, już łapię. Czyli lekturę funkcji cyklometrycznych czas zacząć
8 kwi 16:02