Jak wyciągać wzory cos4a lub sin4a itd.
Grzesiu: Witam znowu ja

Czy mógłby mi ktoś napisać jak napisać wzór np. cos4α albo czy cos
22α jest równy cos4α

Bardzo proszę o krótkie wytłumaczenie. Będe wdzięczny
8 kwi 20:26
Ajtek: Dużo wzorków masz tutaj:
1543
8 kwi 20:29
Grzesiu: to ja wiem ajtek ale czemu np. tutaj na forum widziałem coś takiego że cos4α = (sin2α −
cosα)2
8 kwi 20:33
Grzesiu: to ja wiem ajtek ale czemu np. tutaj na forum widziałem coś takiego że cos4α = (sin22α −
cos22α)2 poprawka
8 kwi 20:34
Ajtek: Zapewne można to wyprowadzić

.
Myśl, przekształcaj

.
8 kwi 20:35
Ajtek: Podpowiem cos4x=cos(3x+x)=cos(2x+2x)
i wtedy możesz pojechać ze wozru cos(x+y).
8 kwi 20:37
Grzesiu: a wytłumacz mi to co ja napisałem czy jest to prawda czy nie?
8 kwi 20:41
Grzesiu: jakbys mógł napisać a nie podpowiadać xd
8 kwi 20:41
Ajtek: Wiesz, dowcip polega na tym, iż wiedzy z rękawa aż takiej nie posiadam, sam bym musiał to
przekształcać

. Dlatego będzie lepiej jak sam to zrobisz

.
Całkiem niedawno przypominałem sobie dowody na sin(x+y), cos(x+y) itd. Miałem kupę frajdy jak
wyniki wychodziły poprawne, a zatrzymałem się na f. kątów potrojonych
8 kwi 20:48
Grzesiu: w sumie masz racje ale ja musze migiem w miesiac 3 lata rozszerzenia zrobic i troche mi ciężko
8 kwi 20:50
Ajtek: Mimo szczerych chęci nie jestem w stanie w tej kwestii pomóc. Może ktoś tu zaglądnie z "mądrych
głów matematycznych".
8 kwi 20:52
Eta:
cos2α= cos2α−sin2α= 2cos2α−1= 1−2sin2α
podobnie: cos4α= cos22α−sin22α= 2cos22α−1= 1−2sin22α
8 kwi 21:03
Grzesiu: Ok. Jakoś sobie sam poradzę
8 kwi 21:03
Ajtek: Eta
8 kwi 21:05
Michał: Mądrą głową to ja nie jestem ale był u mnie w szkole absolwent który teraz ponoć na Cambridge
się dostał i nam pokazywał jak się wyprowdza wzory na sin(Ax) i cos(Ax) ze wzoru ex = cos(x)
+ i*sin(x) (wzór Eulera chyba). Pal diabli że to nie poziom liceum. Z tego co pamiętam to
potem ze wzoru wywalasz i (liczbę urojoną) i działa.
sin(2x) i cos(2x):
eix = cos(x) + i*sin(x)
ei2x = cos(2x) + i*sin(2x)
ei2x = (eix)2 = (cos(x)+i*sin(x))2 = (cos2(x) − sin2(x) ) + i * 2*sin(x)cos(x)
cos(2x) = cos2(x) − sin2(x)
sin(2x) = 2sin(x)cos(x)
sin(3x) i cos(3x):
ei3x = cos(3x) + i*sin(3x)
(eix)3 = cos(3x) + i*sin(3x)
(cos(x) + i*sin(x))3 = cos(3x) + i*sin(3x)
....tu mam dużo linijek rozpisanych jak liczę i nie bardzo chce mi się to przepisywać ale
powinno wyjść
cos(3x) = cos3(x) − 3cos(x)sin2(x)
sin(3x) = 3cos2(x)sin(x) − sin3(x)
Jak coś źle tu zrobiłem to proszę o poprawienie żebym go w błąd jakiś groźny nie wprowadził
8 kwi 21:11
8 kwi 21:28
Jack:
te wzory na sinAx i cosAx można szybciej ze wzoru de Moivre'a dostać.
8 kwi 21:33
Mila: To o co pytałeś nie jest tożsamością.
cos4α=cos2α to jest równanie
8 kwi 23:58
Michał: Wiemy że to jest równanie ale Grzegorzowi zapewne chodziło o to czy cos22α w jakiś sposób
rozpisane da nam cos4α. W tym przypadku chyba nie bo jakby zrobić to ze wzoru Eulera czy też
wyżej wymienionego wzoru de Moivre'a to wychodzi, że cos4α = 1 − 8*cos2α + 8*cos4α. Może
chcieć ktoś to sprawdzić bo robiłem to na raty
9 kwi 02:35
Grzesiu: dzięki wielkie chłopaki dużo mi poogliściu ^^ dobrze żę wytłumaczyliście mi że to równanie a
nie tożsamość ^^. A propo michał ja w technikum jestem. Doktorat bd robił za 6 lat
9 kwi 11:32
Michał: No ja maturę w tym roku piszę
9 kwi 13:10