Usuń niewymierność z mianownika.
Varimatras: I jeszcze raz ja. Jest jeszcze jeden przykład którego nie łapie ( choć tu raczej nie rozumem
skąd rozbieżność z wynikiem końcowym). Ponownie usuń niewymierność:
No i dochodzę po przekształceniach do:
Natomiast odpowiedź to:
O ile w pierwszym zależało mi na podpowiedz, tu prosiłbym w miarę możliwości rozwiązanie, bo
próbowałem już jak widać i nigdzie mnie to nie zaprowadziło.
ICSP: √a*
√b =
√ab
czyli należy spojrzeć dokładniej na wyrażenie pod pierwiastkiem

a +
√a2 − b2 przemnożymy przez a −
√a2 −b2 (tylko nie zapominamy o pierwiastku..
| 1 | | √a − √a2 − b2 | |
| * |
| = |
| √a + √a2 − b2 | | √a − √a2 − b2 | |
| √a − √a2 − b2 | |
| = |
| √(a − √a2 −b2)(a + √a2 − b2) | |
| √a − √a2 − b2 | | √a − √a2 − b2 | |
| = |
| = |
| √a2 − a2 + b2 | | √b2 | |