Prawdopodobieństwo
max: Pewnego popołudnia trzech lekarzy w przychodni przyjęlo sześciu pacjentów. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia, że każdy z lekarzy przyjął co najwyżej czterech pacjentów.
8 kwi 22:31
max: Liczba zdarzeń elementarnych 3
6. Myślałem, że wystarczy obliczyć ilość zdarzeń przeciwnych
czyli takich, że do któregoś lekarza przyszło 5 lub 6 pacjentów.
6 pacjentów może pójść do 3 lekarzy tak żeby 1 lekarz przyjął wszystkich sześciu na 3 sposoby.
| | 6 | |
Jeden z lekarzy może przyjąć pięciu pacjentów na ( |
| )=6 (6 nad 5) sposobów a lekarzy jest |
| | 5 | |
| | 36−21 | |
trzech więc 3*6. Więc zdarzeń przeciwnych jest 18+3=21. P(A)= |
| wychodzi |
| | 36 | |
| | 236 | | 230 | |
|
| ale w książce jest odpowiedź |
| . W którym miejscu źle rozumuję? |
| | 243 | | 243 | |
8 kwi 22:44
Basia:
3
6 = 729
wystarczy policzyć A', ale
A' = (jeden przyjął 5, drugi 1; trzeci 0) lub (jeden przyjął 6, drugi i trzeci 0)
| | | |
|A'| = 3* | *2 + 3 = 3*6*2 + 3 = 39 |
| | |
bo jeszcze na dwa sposoby wybierasz tego lekarza, który przyjmie szóstego pacjenta
| | 729−39 | | 690 | | 230 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 729 | | 729 | | 243 | |
8 kwi 22:52
max: Ok już wiem czego mi brakuje. Jak lekarz przyjmie pięciu pacjentów, to ostatni pacjent może
| | 36−3*6*2 | |
wybrać jeszcze dwóch innych lekarzy czyli |
| ; )) |
| | 36 | |
dzięki za pomoc! ; ****
8 kwi 22:52
max: O widzisz, akurat pomogłaś jak sam się domyśliłem ; d
8 kwi 22:53
Mila: A może tak:
| | | |
6 pacjentów do jednego lekarza | =3 |
| | |
lub 5 pacjentów do jednego lekarza, a jeden pacjent do drugiego lub trzeciego lekarza:
8 kwi 23:00
Basia:
no przecież tak właśnie oboje liczyliśmy tylko max się pomylił
8 kwi 23:02
Mila: Basiu, zanim ja to swoje napisałam, to Ty już wczytałaś. Pozdrawiam, najważniejsze, że zgadzają
się rozwiązania.
8 kwi 23:11
Basia:

w porządku Mila, tylko zbaraniałam; myślałam, że może coś źle napisałam
8 kwi 23:19
Eta:
W Wielkanoc można "zbaranieć"

Pozdrawiam świątecznie obydwie Panie
8 kwi 23:23
Basia:
8 kwi 23:26
Mila:
8 kwi 23:30