Wylicz kąty wewnętrzne trójkąta utworzonego przez punkty przecięcia stycznych
Michał:

Kąt |CAB| = 30 stopni
Kąt |ABC| = 40 stopni
Kąt |ACB| = 110 stopni
Oblicz miary kątów wewnętrznych w trójkącie KLM utworzonym przez punkty przecięcia się
stycznych do okręgu poprowadzonych w punktach A, B i C.
Rysunek dość nieprecyzyjny ale oddaje to co w zadaniu.
Byłbym wdzięczny gdyby powiedział mi ktoś jakie to są kąty i skąd to wziął lub za jakieś
wskazówki.
8 kwi 20:57
Michał: Podbijam
8 kwi 21:29
jok: high level, zadanko na noc się przyda, pomoge
8 kwi 22:54
pigor: ... otóż, np. tak :
z tw.o kącie między styczną a cięciwą (o kącie dopisanym np.str. 88, tablice Cewe)
przechodzącą przez punkt styczności mamy tu :
miara kata między cięciwą AC i styczną AM , czyli |∡KAC|=|∡ABC|=40
o
i analogicznie
miara kata między cięciwą BC i styczną BM , czyli |∡LBC|=|∡BAC|=30
o , dalej
z tw.o stycznych z punktu poza okręgiem :
|KA|=|KC| , więc
|∡ACK|=|∡KAC|=40
o ⇒ |∡AKC|=180
o−2*40
o=100
o ⇒
|∡MKL|= 180
o−100
o=
80o
i analogicznie
|LB|=|LC| , więc
|∡BLK|=|∡LBC|=30
o ⇒ |∡BLC|=180
o−2*30
o=120
o ⇒
|∡MLK|= 180
o−120
o=
60o ,
więc z tw. o sumie kątów trójkąta mamy w ΔKLM :
|∡KML|=180
o−(80
o+60
o)=180
o−140
o=
40o i to tyle . ...
8 kwi 22:57
jok: pigor to jest poziom podstawowy z matematyki?
8 kwi 23:03
pigor: ... no mój drogi , no a co...

nie jest podstawowe powyżej

dodawanie lub odejmowanie
liczb (kątów) , bo tw,. to podstawowe o kole i stycznych do niego

, każda figura wpisana w
koło na nich się opiera , pozdrawiam, a tak a propos, nie każdy piszący profil podstawowy , a
nawet rozszerzony − jak nie ogarnia tego − musi to znać , jak sądzę . ...
8 kwi 23:12
jok: zrozumialem juz, dzieki.
8 kwi 23:39
Michał: pigor, no niestety rozszerzenie się kłania, z planimetrii zawsze byłem noga i teraz od początku
miesiąca siedzę ze zbiorami i planimetrię i stereometrię robię, całek się zachciało a potem
kątów nie ma komu liczyć
9 kwi 02:37
Michał: nie rozumiem początku rozwiązania, w tablicach jest napisane czym jest ten kąt dopisany i ze
jest rowny połowie kąta środkowego opartego na tym samym łuku, a tutaj jakoś nie widzę
zastosowania tej zależności, możesz to jakoś narysować?
9 kwi 18:11