matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 6.4.2009
Zadania
Odp.
1
maro:
Pewna planeta obiega słońce w ciagu 365 dni. Orbita tej planety, to w przybliżeniu okrąg o średnicy 3*10
8
km. Wyznacz prędkość tej planety. Wynik podaj w kilometrach na godzinę
1
bardzo prosze o pomoc, bo mi potrzebne bardzo takie pzrykladowe zadanie:(:(:
z klasy,liczacej dziesiec dziewczat i czternastu chlopcow wybieramy losowo trzyosobowa delegacje.oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia z w sklad delegacji wejda; a)trzy
7
bardzo prosze o pomoc, bo mi potrzebne bardzo takie pzrykladowe zadanie:(:(:
z klasy,liczacej dziesiec dziewczat i czternastu chlopcow wybieramy losowo trzyosobowa delegacje.oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia z w sklad delegacji wejda; a)trzy
5
maro:
W okrąg o promieniu 6cm wpisano w sposób symetryczny cztery okręgi przystające. Oblicz ich promień.
8
ja123456:
Panie Bogdanie, ja prosiłam o tą ostać kierunkową funkcji dziękuję bardzo. Mam jeszcze takie pyt czy mogłabym prosić o wskazówki (nie rozwiązanie
!) do zad:
1
tuna:
a)2x5 + 3x4 + 6 = 0 b) x3 + 9x2+23x+15=0
5
Monika:
Jak można obliczyć współrzędne wierzchołka paraboli mając dane: ramiona paraboli skierowane są w dół, miejsca zerowe to x=1 i x=5, wartość dla x=2 i x=4 jest równa 6?
3
xxx:
Wielomian W(x) przy dzieleniu przez x−1, x−2, x−3 daje odpowiednio reszty 1,2,3. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez iloczyn (x−1)(x−2)(x−3).
8
piotrek:
napisac rownania wszystkich stycznych do wykresu funkcji y=x
3
−4x. do których nalezą punkty
7
maciek:
znajdz liczbę której 5 % to 5 .
1
ja123456:
Mam podaną postać ogólną funkcji : x+7y−24=0 Muszę zamienić ja na kierunkową tak, aby po przekształceniu pozostało mi samo y.
0
Kasia:
chodzi mi o rozwiązanie
1
ja123456:
Mam podaną postać ogólną funkcji : x+7y−24=0 Muszę zamienić ja na kierunkową tak, aby po przekształceniu pozostało mi samo y.
9
tuna:
proszę o pomoc jutro mam kartkówkę i zabardzo tego nie umnie
Roziwąż równanie
1
art:
W sklepie z zabawkami stoi pudło z trzydziestoma maskotkami: misiami i pieskami. NIektore z nich zostały wyprodukowane w Chinach. Losowo wybieramy jedną maskotkę.
1
alek:
dziecko nasypuje piasek do foremek w kształcie stożka o promieniu podstawy 5cm i tworzącej 13cm. nastepnie przesypuje go do wiaderka w ksztalcie walca o wysokosci 36cm i
16
Wiola:
Zbiorem wartości funkcji f(x)=−2(x+1)
2
+1 jest zbiór
a)<1;+
∞
)
1
Kasia:
Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego,w którym krawędź podstawy a=24cm,a kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy α=45
9
Mati:
wykaz,ze funkcja fx x+1 podzielic na x+3 jest rosnaca w zbiorze (−
∞
,−3) blagam pomozcie
1
Kasia:
Na rzece zbudowano most, który zachodzi na jej brzegi: 150 metrów mostu zachodzi na jeden brzeg, a 1/3 długości mostu na drugi. Oblicz szerokość rzeki, jeżeli stanowi ona 1/6
2
Denzel:
Sporządź wykres funkcji y=|3cos2x|. Podaj jej zbiór wartości oraz miejsca zerowe.
7
rudik:
Witam mam pewien problem , otoż nie było mnie w szkole ponad 2 tyg. z powodu choroby i dzisiaj dowiedziałem się że w środe mam spr z ciągów , a ja kompletnie nic nie umiem i
2
Magda:
podczas trzydniowej pieszej wycieczki uczniowie przeszli 39km. drugiego dnia pokonali 2 razy dłuższa trasę niż pierwszego dnia, a trzeciego o 5km mniej niż pierwszego. ile km
3
izabela:
oblicz ile wyrazów ciągu (an)jest większa od −10 a mniejsza od 60 wyznacz te wyrazy. an=n
2
−2n−25
8
Paulina :
Równanie postaci x
4
−4x
3
+5x
2
−2x−2=0 możemy rozwiązać następująco x
4
−4x
3
+4x
2
+x
2
−2x−2=0
7
Jms.:
Podczas spaceru brat Zosi jedzie czterokołowym rowerkiem. Obwód dużego koła wynosi 80cm, a małego 40cm. O ile obrotów więcej wykona małe koło rowerka niż duże na półkilometrowym
0
Kasia:
Zbiorem wartości f. kwadratowej y=f(x) jest przedział <3;+
∞
) natomiast zbiorem rozwiązań nierówności f(x)≤5 jest przedział <−3;1>. Wyznacz wzór f. kwadratowej f pomocy
6
Mickej:
uzasadnij że równanie x
3
+3x−2=0 w przedziale <0;1> ma tylko 1 rozwiązanie
6
MAGDA:
czas napełniania wanny jest o 1 h krótszy od czasu jej opróżniania. jeżeli odkręcimy kran i otworzymy odpływ to pusta wanna napełnimy w ciągu 12h. oblicz w ciągu ilu godzin
3
Magda:
W trójkąt równoramienny ABC, w którym |AC|=|BC|, kąt przy wierzchołku C wynosi 120 stopni, wpisano okrąg, którego promień ma długośc 6 cm. Oblicz długość boków trójkąta.
1
gustaf:
Wyznacz dziedzinę funkcji: y= log(2x+7)+logx
2
3
Edek:
Dlugości boków trójkąta tworzą ciąg geometryczny. Jaki warunek spełniać musi iloraz tego ciągu?
0
Anna:
.Ramię trójkata równoramiennego ma długosc pierwiastek z 3 , a kat przy podstawei 30 stopni.Okrag jest styczny do prostej zawierającej jedno z ramion, a drugi ramię jest
9
jaaaaaa :
Do wykresu funkcji f(x)=x
2
−3x+1 należy punkt a) (3/2; −5/4)
2
Dudek:
Oblicz 5 promili liczby 38mln
1
gustaf:
Wiadomo, że log
3
x=c. Oblicz wartość log
2
7
x.
3
wrrrrrrrrr:
trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny rosnący a ich suma jest równa 6. nawiększa z liczt jest o 40% większa od sumy pozostałych znajdź te liczby..?
1
Majkel:
Wyznacz zbiór wartości funkcji f:N→C określonej wzorem (−1)
n
*n/2, gdy n jest liczbą parzysta
6
bueee:
Dla jakiego "m" równanie
2
Boguś:
Mam problem. Zbadaj ilość rozwiązań równania w zależności od parametru m
3
sara:
Wyznacz wartośc r tak, aby kręgi o danych równaniach były styczne zewnetrznie . Narysuj te okręgi w układzie wspołrzednych: (x+2)
2
+y
2
=1 i (x−3)
2
+y
2
=r
2
0
słonko:):
Okręgi o promieniach 3cm i 5cm są styczne zewnętrznie w punkcie A. Oblicz odległośc punktu A od prostej, do której nie należy punkt A, a ktora jest styczną jednocześnie do
0
Kasia:
Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego,w którym krawędź podstawy a=24cm,a kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy α=45
3
Julia ;) :
W trójkąt równoramienny ABC, w którym |AC|=|BC|, kąt przy wierzchołku C wynosi 120 stopni, wpisano okrąg, którego promień ma długośc 3 cm. Oblicz długość boków trójkąta.
6
Agnieszka:
Zad 1). Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9,11} wybieramy jednocześnie dwie. Określ zbiór zdarzeń elementarnych tego doświadczenia i oblicz jego moc.
10
Iza :):
monotoniczność funkcji mam zbadać f (x)= x
5
+x
4
3
Eva:
PROSZĘ O POMOC
BĘDĘ WDZIĘCZNA
Zad.1.
2
Marek:
Mógłby ktoś pomóc?:( Zad.1. Pole rombu jest równe 60 cm
2
. Dłuższa przekątna rombu podzieliła kąt ostry rombu
7
mat:
zadanie na równanie
6
Aga:
proszę o pomoc Mikołaj który stoi wieczorem 3m od latarni rzuca cień o długości 1m.Mikołaj ma 1,6m
1
Kinia:
;9
Zad.1.
10
Edzia :):
masakra z tą matmą
Zad1
3
Aga:
proszę o pomoc Przekątna prostopadłościanu o długości 6 jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem
3
jozio:
monika ulokowala pewna czesc kwoty 2000zl w banku nr 1 , w ktorym oprocentowanie roczne wynosi 9% .pozostala czesc w banku nr2 w ktorym oprocentowanie jest 5% w skali roku Po
1
mika:
nad miastem o pow.30km
2
przeszla ulewa ,w wyniku ktorej spadlo 80mm deszczy .Oblicz ile litrow wody spadlo na miasto w czasie ulewy
7
Aga:
Obiętość sześcianu jest równa 8cm2.Pole tego sześcianu wynosi: a) 16cm2
4
Ania:
ramię trójkąta równoramiennego ma długość √3 , a kąt przy podstawie α=30 stopni.Okrag jest styczny do prostej zawierającej jedno z ramion , a drugie ramie jest cięciwą
1
Emila:
Nie umiem poradzić sobie z tym zadaniem
Zad1.
1
goniaa:
1.janek kupujac czeresnie po 2zl za kg zaplacila x zl i otzrzymal reszty y .Ile kg kupil
1
Anusiak:
Proszę o pomoc!
Zad1.
4
kinga:
//
jak rozwiazac ten uklad
0
agnieszka:
kandydaci x i y startują w wyborach.Po przeliczeniu głosów kandydat x ma 300 głosów,a kandydat y 200. Jakie jest prawdopodobieństwo,ze w trakcie liczenia głosów cały czas
32
myszek:
na pomoc Dana jest funkcja f(x)=2x
2
+7x−9
7
Geometria:
W równoległoboku ABCD dane są równania boków AB i AD oraz równanie przekątnej BD. Wyznacz współrzędne wierzchowłków tego równoległoboku
3
mat:
bardzo proszę o pmoc w rozwiązaniu tych zadań. Trzeba je rozwiązać za pomocą równań liniowych. Z góry dziękuję
33
Klaudziii:
log(9−x
3
)
=3
log(3−x)
1
oi:
Powierzchnia boczna stożka jest wycinkiem koła o promieniu √3 cm, a kąt środkowy tego wycinka ma miarę 120 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka.
4
Jose:
Pomocy
10
Ad Grand:
Witam. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
1
abc:
ile różnych liczb sześciocyfrowych można utworzyć używając tylko cyfr 1, 2 i 3 i
2
Iza:
Pomocy
na diagramie przedstawiono wyniki klasyfikacji z matematyki w pewnej klasie. na osi
2
xxx:
Pomóżcie Wyniki klasyfikacji 30 rodzin pod względem liczby dzieci:
2
...:
Liczba osób Wiek 3 24
4
Madzia:
Hej
Mam pytanko? Może mi ktoś podać wszystkie wzory z fizyki(gimnazjum)?
4
jaaaaaa :
rozwiąż nierówność x
2
−x−1≥0 Podaj największą liczbę całkowitą ujemną i najmniejsza liczb całkowitą dodatni spełniającą te nierówność
POMOCY !
1
Yaourt:
Gdzie są rozwiązania do zadań? Wchodzę w dział np. w wielomiany, później w "zadania + rozwiązania" i nigdzie nie widzę rozwiązań do tych zadań
1
chaner:
sam doszłem jak rozwiązać zadanie 2+2=5 h4ppy
13
QQ:
Promień Ziemi jest równy 6370 km, a morza i oceany zajmują powierzchnię równą 361km2. Oblicz, jaki procent powierzchni Ziemi zajmują lądy.
2
QQ:
Pole przekroju osiowego stożka jest trjkątem równobocznym o boku równym 8cm. Oblicz pole powierzchni bocznej stożka.
1
QQ:
Kąt rozwarcia stożka ma miarę 60 stopni, a wysokość stożka ma 15 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka.
5
QQ:
Powierzchnia boczna stożka jest wycinkiem koła o promieniu
√
3
cm, a kąt środkowy tego wycinka ma miarę 120 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka.
4
QQ:
Oblicz pole powierzchni bocznej walca, wiedząc, że bok kwadratu wpisanego w jego podstawę ma 12 cm długości i równy jest wysokości walca.
3
QQ:
Prostokąt o wymiarach 6 cm x 8 cm obraca się raz dokoła większego boku, drugi raz dokoła drugiego boku. Oblicz stosunek pól powierzchni powstałych brył.
1
HelpMe16:
Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego dziesięciokątnego wynosi 40{3} cm
2
. Krawędz podstawy ma długośc 2 cm. Oblicz długośc krawędzi bocznej tego graniastosłupa?
13
xpt:
Argh − za nic nie mogę dojść do tego, jak się odchylenie standardowe liczy
3
Ola:
Zad1. Określ średnią arytmeczytczną, mediane i dominante zestawu liczb: 9,3,3,3,3,7,7,7,2,2.
2
Ola:
Zad1. Określ średnią arytmetyczną, medianę i dominantę zestawu liczb: 120, 102, 108, 102, 98.