parabola
Monika: Jak można obliczyć współrzędne wierzchołka paraboli mając dane: ramiona paraboli
skierowane są w dół, miejsca zerowe to x=1 i x=5, wartość dla x=2 i x=4 jest równa 6?
6 kwi 21:35
Bogdan:
Podaj postać iloczynową tej funkcji
6 kwi 22:05
orest: bogdan a nie wystarczy podstawić to pod postać kanoniczna y=a(x−x1)(x−x2)?
6 kwi 22:10
Bogdan:
orest, to co napisałeś nie jest postacią kanoniczną, napisałeś postać
iloczynową, o której wspomniałem
6 kwi 22:14
orest: no właśnie

myli my już się
6 kwi 22:14
Bogdan:
Postać iloczynowa: f(x) = a(x − 1)(x − 5)
Wierzchołek W = (x
w, y
w)
f(2) = 6 => a(2 − 1)(2 − 5) = 6 => −3a = 6 => a = −2
y
w = f(3) = −2 * (3 − 1)(3 − 5) = 8
W = (3, 8)
6 kwi 22:19