POMOCY
MAGDA: czas napełniania wanny jest o 1 h krótszy od czasu jej opróżniania. jeżeli odkręcimy kran
i otworzymy odpływ to pusta wanna napełnimy w ciągu 12h. oblicz w ciągu ilu godzin
jesteśmy w stanie napełnić wannę gdy zamkniemy odpływ.
6 kwi 20:02
izabela: proszę kto mi pomoze
6 kwi 20:29
MAGDA: ?
6 kwi 21:30
MAGDA: POMOCY MUSZE TO ODDAĆ PO ŚWIĘTACH
8 kwi 22:56
MAGDA: dzięki za pomoc
9 kwi 12:11
tim: Trochę czasu mi to zajęło, ale mam!
x − czas napełniania
y − czas opróżniania
{x = y − 1
| 12y | | 12y − 12 | |
| − |
| = 1 |
| y2 − y | | y2 − y | |
12y − 12y + 12 = y
2 − y
y
2 − y = 12
Dalej równaniem kwadratowym
y = 4
9 kwi 12:35
MAGDA: DZIĘKI
9 kwi 12:49
unkel: nie powinno byc x = y + 1 ?
5 sty 20:41
pigor: ..., czas napełniania wanny jest o 1 h krótszy od czasu jej opróżniania.
jeżeli odkręcimy kran i otworzymy odpływ to pusta wanna napełnimy w ciągu 12h.
W ciągu ilu godzin jesteśmy w stanie napełnić wannę, gdy zamkniemy odpływ.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
nie, jest dobrze; ale ja wolę np. tak : x=t , to y= t+1, wtedy warunki zadania
opisuje mi ładnie równanie
1t−
1t+1= u{1]{12} ⇔ 12(t+1)−12t=t(t+1) ⇔ ⇔ 12= t(t+1) ⇔
⇔
t (t+1)=
3*4 ⇒
t=3 [h] − szukany
czas. ...
5 sty 21:54