funkcje
myszek: na pomoc
Dana jest funkcja f(x)=2x2+7x−9
a) oblicz miejsca zerowe funkcji f
b)oblicz współrzędne wierzchołka paraboli będacej wykresem funkcji f
c)podaj postać kanoniczną funkcji f
6 kwi 16:30
tim: a) Podstawiasz za f(x) 0 i dalej równaniem kwadratowym.
b) Współrzędne wierzchołka:
c) f(x) = a(x − p)
2 + q
6 kwi 16:34
Basia: do c)
gdzie p=xw; q=yw
6 kwi 17:01
myszek: ok spróbuje
6 kwi 17:05
tomeq: c) a=2 b=7 c=9
−7 3
p=−−= −1−−
4 4
Δ=b2−4ac= 49−72=−23
−23 7
q=−−= −2−−
8 8
(troche glupi wynik )
6 kwi 17:12
tim: c = −9

Δ JEŻELI JEST UJEMNA NIE MA ROZWIĄZAŃ
6 kwi 17:14
Basia: c=−9 i Δ nie jest ujemna !
Δ=72 − 4*2*(−9)=49+72=121
√Δ=11
6 kwi 17:18
tomeq: a nom faktycznie sorki za blad (dzis to zalicalem i niestety ale juz wiem gdzie zrobilem
blad )
6 kwi 17:18
tim: Basiu, co za prędkość
6 kwi 17:19
Basia: Jeszcze nie wyszłam !
6 kwi 17:19
tomeq: no tak tu zrobilem blad
Δ=b2−4ac= 49−72=−23
powinno byc 49+72
6 kwi 17:19
myszek: licze
6 kwi 17:21
myszek: jestem bez szans nic nie kapuje
6 kwi 17:37
tim: Którego podpunktu?
6 kwi 17:39
myszek: żadnego musze popracować
6 kwi 17:45
6 kwi 17:46
tim: a)
√Δ = 11
x1 = − b − √Δ / 2a
x1 = − 7 − 11 / 4 = − 18 / 4 = − 4,5
x2 = − b + √Δ / 2a
x2 = − 7 + 11 / 4 = 4 / 4 = 1
x = −4,5 x = 1 <−−− miejsca zerowe
6 kwi 17:49
myszek: | | 3 | | 3 | |
W b xw=−1 |
| i yw −1 |
| |
| | 4 | | 8 | |
6 kwi 17:50
tim: b) dobrze.
6 kwi 17:51
myszek: c nie kapuje
6 kwi 17:52
tim: c) Podstawiasz do wzoru: p = xw, q = yw, a = a
6 kwi 17:58
myszek: | | 3 | | 3 | |
f(x)=a(x−(−1 |
| )2+(−1 |
| ) |
| | 8 | | 8 | |
6 kwi 18:02
tim: ale a znasz = 2
Wzór skróconego mnożenia masz, trzeba rozwinąć go.
6 kwi 18:03
6 kwi 18:03
Basia:
ładniej będzie tak:
a = 2
| | 7 | | 11 | | 7 | | 11 | |
f(x) = 2*[x−(− |
| )]2 − |
| = 2(x + |
| )2 − |
| |
| | 4 | | 8 | | 4 | | 8 | |
6 kwi 18:05
6 kwi 18:11
myszek: wrócę jak rozpracuję nie ma co trzeba się douczyć
6 kwi 18:24
myszek: dobra pamięć ale krótka
6 kwi 18:25
myszek: niestety utknęłam w momencie
| | 7 | | 11 | |
f(x)=2(x−(− |
| )2+(− |
| ) |
| | 4 | | 8 | |
6 kwi 20:39
tim: 2(x + 74)2 − 118
2(x2 + 144x + 3116) − 2216
2x2 + 284x + 6216 − 118
2x2 + 568x + 618 − 118
Dalej..
6 kwi 20:42
myszek: | | 1 | |
y=x2+7x+4 |
|  juz mi głupio pytać  |
| | 4 | |
6 kwi 21:01
6 kwi 21:05
myszek: odpuszczam powróce do tego zadania jutro i spróbuje je przerobić od początku tym czasem
serdecznie dziękuję za pomoc
6 kwi 21:16