jak sie oblicza ciagi pomocy
rudik: Witam mam pewien problem , otoż nie było mnie w szkole ponad 2 tyg. z powodu choroby i
dzisiaj dowiedziałem się że w środe mam spr z ciągów , a ja kompletnie nic nie umiem i
nie rozumiem . A moja pani dała mi przykładowe zadania które mogą się znaleść na spr . I
tu jest moja prośba czy moglibyście pomóc mi je rozwiazać i wytłumaczyć krok po kroku ,
co jest do czego i kiedy się jakich wzorów używa ? Chciałbym zaznaczyć , że od tego spr
zależy czy zdam czy nie zdam , otóż nazwę to po imieniu jestem kompletnym 0 jeżeli
chodzi o matematykę . Jest mi trudno nauczyć się tego , , ale mam nadziję że pomożecie
mi . Tylko dzieki waszej pomocy bedę miał szansę żeby nauczyć się jak się robi zadania
tego typu .
zad,1
Dany jest ciąg an = n2(do 2 potegi ) − 5 , bn= −2n/n+3
a) Oblicz dwudziesty wyraz tego ciągu
b) Czy wyrazem tego ciągu jest liczba −20?
c) Które wyrazy tego ciągu są wieksze od −5?
d) Zbadaj monotonicznos tego ciągu
zad,2
Znajdz wzór ogólny rekurencyjny ciągu arytmetycznego spełniającego podane warunki .
a) a3=45 a7=34
b) a4=−10 a10=110
zad,3
Czy ciąg o podanym wzorze ogólnym jest ciągiem arytmetycznym ? Jeśli tak oblaicz a1 i
różnicę
a)an=3n−1/2(podzielić na 2)
b)an=1/2n+1
zad,4
Dla jakich x wartości podanych wyrażeń tworzą ciąg arytmetyczny?
a)x , 5−x , 18
b)2+X , 7+x , 10+x
zad,5
Oblicz : a)−0,5 − 0,4 −0,3 −...+2,3+2,4
b)42 + 47+52+,,,+207,
zad,6
Znajdź sumę wszystkich dodatnich wyrazów ciągu arytmetycznego (an), w którym a5= 38 i a9
= 26
zad.7
Oblicz sume stu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego an=2n+15
zad.8
Suma początkowych dziesięciu wyrazów ciągu arytmetycznegowynosi 45 , a suma nastepnych
dziesięciu −255. Ile wynosi suma kolejnych dziesięciu wyrazów tego ciągu ?
zad,9
Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego , w którym s5=75 oraz s10=150
zad,10
Obilcz sumę wszystkich dodatnich liczb naturalnych trzycyfrowych podzielnych przez 5
zad,11
Oblicz sumę wszystkich dodatnich liczb wyrazów ciągu 50, 47 , 44 ...
zad,12
Lewa strona równania jest sumą wyrazów ciągu arytmetycznego . Rozwiąż równanie
:5+8+11+,,,+x=258
zad.13
W pewnym ciągu arytmetycznym wyrazy czwarty i piąty to liczby przeciwne , a dziesiaty
wyraz jest o 10 wiekszy od piętnastego.Znajdz siódmy wyraz tego ciągu
zad,14
Czy podany ciąg jest geometryczny ? −5,−2,1,4
zad,15
sprawdź , czy podany ciąg jest geometryczny: an=2n−3, bn=5*2(2do n +2) , cn=2/5(5 do n)
zad,16
Zapisz wzór ogólny podanego ciągu geometrycznego:
a)−20,10,−5,...
b) a5= (minus jedna druga) a10= −16
c) a10=−1 a20−10
zad,17
Obilcz sume sześciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego bn=6/3(do n )
zad,18
Czwartym wyrazem malejącego ciągu geometrycznego jest 15 ,a szóstym liczmba 3/5. Znajdz
piąty wyraz tego ciągu
zad,19
Liczby 16, a , b , c , 1/4 tworzą ciąg geometryczny o wyrazach dodatnich . Znajdz liczby
a , b , c
zad,20
Dla jakiej liczby wartości x podane liczby tworza ciąg geometryczny
a) −16,2x+4,−9
b) 2,x+1,x+4
zad,21
Oblicz sume wyrazow ciągu geometrycznego "
a) 3/2+3/4+...+3/256
b) 10+ 5+...+5/128
zad,22
Liczbę 155 przedstaw w postaci sumy trzech liczb tworzacych ciąg geometryczny wiedząc ,
że różnica między trzecią liczbą a pierwsza wynosin120
Z góry dziękuję tym którzy okarzą mi trochę czasu i dadzą szansę aby to zrozumieć
6 kwi 20:35
orest: 2 zadanie podstawiasz te dane pod wzor an =a1 +(n−r)*2 i wychodzi ci układ równań
6 kwi 20:37
orest: tfuu an=a1+(n−1)*r to jest prawdziwy
6 kwi 20:38
rudik: no dobrze podstawic pod ten wzór ale jak obliczyć a1 i róznicę
6 kwi 20:45
orest: jak podstawisz wyjdzie co cos takiego an=a1+(n−3)*45 czy na odwrót i to samo robisz z
kolejnym .Potem robisz z tego układ równan i wyliczasz a1
6 kwi 20:49
rudik: a jak bym zdobil w taki sposob to by bylo dobrze

a
3=a1+ 2r a
7=a1 +6r (w klamerce pod soba)
45=a1 +2r| *−1
34=a1+6r
−45=− a1−2r
34 =a1 +6r
−11=4r| /4
−2.75= r
6 kwi 21:06
orest: nie jestem pewien czy r moze być na minusie ale z obliczeń masz dobrze teraz podstaw te r
i wyjdzie ci a1
6 kwi 21:12
xpt: Oczywiście, ze r może być ujemne, odsyłam tutaj
264 (trzeci przykład)
Ogólnie ciągi liczbowe opisane są tutaj −>
i12
Większosć rtzeczy jest bardzo dobrze opisana właśnie w tamtych przykładach, jeśli nadal
nie będziesz mógł się z czymś uporać to napisz tutaj konkretne zadanie.
6 kwi 21:17
gosia: [(¾)⁰]¯⅟₂−7,5∙(4)¯⅟₂−(2)¯⁴+(81)¼
11 lut 20:38
PitekPL: (103)5
25 wrz 18:25