Równania trygonometryczne z parametrem
bueee: Dla jakiego "m" równanie
| | π | |
a) |3−3sin2(4x+ |
| =3m−|m−4| ma rozwiązanie |
| | 3 | |
b) |1−4tg
23x|=|4m+2| − m nie ma rozwiązań
6 kwi 18:56
Mickej: zapisz to porządnie
6 kwi 19:03
bueee: | | π | |
a) | 3 − 3sin2 ( 4x + |
| ) | = 3m − | m − 4 | <−−−− ma rozwiązania |
| | 3 | |
b) | 1 − 4tg
23x | = | 4m + 2 | − m <−−−− nie ma rozwiązań
6 kwi 19:11
Mickej: wydawało się trudniejsze
6 kwi 19:18
Mickej: zajmij się tylko lewą stroną

uprość i napisz co ci wyszło
6 kwi 19:19
bueee: ok powiem Ci jak to zacząłem rozwiązywać
| | π | |
1. Ustaliłem zbiór wartości funkcji f(x) = | 3 − 2sin2 ( 4x + |
| ) | |
| | 3 | |
wyszło mi ze zw. <0, 3>
2. Rozwiązuje nierównośc
3m−|m−4|≥3 lub 3m−|m−4|≤3
no i dalej nie zrobiłem bo nie pamiętam jak się rozwiązuje nierówności z wartością
bezwzględną w tym przypadku
6 kwi 19:31
Mickej: zrobiłeś trudniejszą część

a prostszej nie potrafisz

zrób tak
3m−3≥|m−4|a to sie rozpisuje
3m−3≥m−4≥−(3m−3) drugi przykład tak samo

albo rozpisz z definicji
m−4 dla m≥4
|m−4|
−m+4 dla m<4
i rozpisz sobie na przedziały
(−
∞;4)
(4;
∞)
6 kwi 19:38