f
QQ: Powierzchnia boczna stożka jest wycinkiem koła o promieniu √3 cm, a kąt środkowy tego
wycinka ma miarę 120 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka.
6 kwi 13:48
Basia:
Promień wycinka jest równy tworzącej stożka.
L=r
wycinka=
√3
P
b = πRL gdzie R promień podstawy stożka
P
p=πR
2
P
c=P
p+P
b
Podstawą stożka jest okrąg o promieniu R i długości 2πR równej długości łuku d
odpowiadającego wycinkowi
Długość łuku d jest wprost proporcjonalna do miary kąta środkowego
360 st. to cały okrąg stąd
2πr
wycinka=3d
2π
√3 = 3d
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2πR=d
podstaw do wzorów na P
b, P
p, P
c i wykonaj obliczenia
6 kwi 14:12
QQ: i tak nie rozumiem. Ja mam to jakoś inaczaczej zaczęte. 120/360 = 1/3 i Pb = 1/3 pi
pierwiastek z 3 do kwadratu. i nie wiem co dalej.
6 kwi 14:30
Basia: to to samo tylko innym sposobem
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Pb = |
| πr2= |
| π(√3)2= |
| π*3 = π |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
P
b=π
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
P
b = πRL
π=πR
√3 /:π
1=R
√3
P
p=πR
2
podstaw za R i policz
P
c = P
p+P
b
6 kwi 16:50
tim: Już po obiadku?
6 kwi 16:51
Basia: I po obiadku i po kawce. Teraz na chwilkę na rowerek.
6 kwi 16:59