równania
mat: bardzo proszę o pmoc w rozwiązaniu tych zadań. Trzeba je rozwiązać za pomocą równań
liniowych. Z góry dziękuję
1. Tomek dojeżdża do gimnazjum na rowerze. Zawsze wyjeżdża o 7.54 i przyjeżdża równo o
8.00. Pewnego dnia jechał z prędkością o 8 km/h mniejszą i spóźnił się o 4 minuty. Jak
daleko ma Tomek do szkoły?
2. Pewnego dnia król wezwał Archimedesa i rozkazał mu , aby ten sprawdził , czy królewski
złotnik uczciwie wykonał swoje zadanie. Złotnik ów miał wykonać koronę ze stopu srebra i
złota, przy czym złota miało być co najmniej 90%.Archimedes zważył koronę i zmierzył jej
objętość, dzieki czemu mógł obliczyć, w jakich proporcjach zostały zmieszane
metale.Okazało się ,że złotnik był nieuczciwy.
Wyobraź sobie , ze król poprosił Ciebie o wykonanie takich rachunków dla korony o
objętości 40 cm [3] sześciennych i masie 670 g. Oblicz , ile procent masy stanowi
srebro, a ile złoto , wiedząc, że 1 cm[3] złota waży 19 g, a 1 cm [3] srebra waży 10 g.
3. Skrzydła Jambo jeta mają powierzchnię tylko 7,3 razy większą niż płuca przeciętnego
człowieka a 1,7 razy większą niż skóra przeciętnego wieloryba. Płuca 5 ludzi mają w
sumie o pół ara większą powierzchnię niż skóra wieloryba. Jaką powierzchnię mają płuca
człowieka?
6 kwi 16:04
tim: 1.
s = V*t
{s = V * 1/10
{s = (V−8) * 1/6
1/6 h = 10 minut
1/10 h = 6 minut
Rozwiązujesz.
Możesz narysować dwie proste i miejsce ich przecięć to wynik.
6 kwi 16:13
tim: 2.
19x + 10y = 670
x + y = 40
Rozwiązujesz i sprawdzasz czy masa x to 90% całości.
Rysujez dwie proste i punkt przecięcia.
6 kwi 16:19
mat: Dziękuję. A wiesz może jak zrobić 3?
6 kwi 16:38