Promień okręgów.
maro: W okrąg o promieniu 6cm wpisano w sposób symetryczny cztery okręgi przystające. Oblicz
ich promień.
6 kwi 22:17
orest: to nie wyjdzie przypadkiem coś na kształt rurki i promień nie będzie taki sam?
czyli 6 cm?
6 kwi 22:24
maro: Myślałem o tym samym, ale odpowiedź to 6(
√2−1) i nie wiem jak to wyliczyć.
6 kwi 22:37
Jacek Karaśkiewicz: Wystarczy to odpowiednio narysować i to widać.
Szkoda, że na forum nie ma możliwości wstawienia rysunku. Tak czy inaczej, narysuj okrąg
o promieniu 6 i wpisz te 4 okręgi przystające. Teraz powstaną dwa równania. Pierwsze od
razu widać z rysunku:
1) 4r + x = 12, gdzie x jest pewną nieznaną odległością pomiędzy dwoma okręgami
naprzeciwległymi, a r jest szukanym promieniem.
Teraz połącz środki tych czterech okręgów. Powstanie kwadrat, z którego dostajesz kolejne
równanie:
2) 2r + x = 2r * √2
Tutaj otrzymujesz już rozwiązanie. Rzeczywiście r = 6(√2 − 1)
6 kwi 22:49
kami:
Witam!
Można tez tak: ( oczywiscie najpierw rysunek)
środek dużego okręgu oznacz przez S promień R= 6
środek jednego z małych S1 promień r
punkt styczności dwu małych np. A
widać ,ze trójkat SS1A jest prostokatny:
gdzie : IASI = r IS1SI= R − r IS1AI=r
z tw. Pitagorasa mamy:
IS1SI2 = IS1AI2 + ISAI2
(6 −r)2 = r2 +r2
to: 6 − r = √2 *r
zatem: √2*r +r = 6 => r(√2+1) = 6
to: r = 6√2 +1
r = 6(√2 −1) −−− po usunieciu niewymierności
6 kwi 23:03
kami: oczywiście wkradł się "chochlik"
poprawiam :
6 kwi 23:04