Help :) prosze
Iza :): monotoniczność funkcji mam zbadać
f (x)= x 5+x4
oraz
f (x)= cos x + 3
6 kwi 18:05
Basia: znasz pochodne ?
6 kwi 18:06
Iza :): znam
6 kwi 18:07
Iza :): ja to zrobiłam, ale wole byc pewna i zapytac sie kolegów bardziej doświadczonych, to
sobie sprawdze czy dobrze myśle
6 kwi 18:09
Mickej: a bez też się da

chyba
x
4(x+1)=0
rosnąca (−
∞;−1\2) U (0;
∞)
malejąca (−1\2;0) tak
6 kwi 18:35
Iza :): no a dlaczego −1/2

mi wyszło na to miejsce −4/5
6 kwi 18:37
Mickej: bo dobrze ci wyszło bo pochodną to bedzie tak
5x
4+4x
3=0
5x
3(x+4\5)=0

ale sprawdzałem czy bez tez wyjdzie
6 kwi 18:42
Iza :): oo dzieki

wielkie tzn. ze jutro na kartkówce coś jednak napisze

buziaki, papapapa
6 kwi 18:43
Mickej: coś
6 kwi 18:44
Iza :): a jeszcze jadno pytanie mam.... jak w liczniku mam cyfre a w mianowniku jakieś wieksze
równanie z x to zawsze bedzie tak że x nalezy do rzeczywistych oprócz cyfry która do
zera moze mianownik doprowadzic?
6 kwi 18:49
Mickej: tak
6 kwi 18:53