Do pana Bogdana
ja123456: Panie Bogdanie, ja prosiłam o tą ostać kierunkową funkcji dziękuję bardzo. Mam jeszcze
takie pyt czy mogłabym prosić o wskazówki (nie rozwiązanie

!) do zad:
Punkty A(1,−11) i B(10,2) są wierzchołkami rombu ABCD Prosta k o równaniu x+7y−24=0
zawiea jedną z przekątntch:
a) którą przek. zawiera pr k
b)znajdz równanie drugiej przekątnej
6 kwi 21:40
Bogdan:
Spawdź, ktory z punktów: A, B należy do podanej prostej
6 kwi 21:49
ja123456: przepraszam ale nie rozumiem...jak to zrobić

czy zrobic tabelkę wyznaczyc punkty ze
wzoru i przenieść na wykres>> o to chodzi
6 kwi 21:51
Bogdan:
Prosta k: x + 7y − 24 = 0
A = (1, −11)
B = (10, 2)
Wstaw do równania prostej w miejsce x oraz y najpierw współrzędne A, potem B
6 kwi 21:53
ja123456: dziękuje
6 kwi 21:55
ja123456: dziękuje
6 kwi 21:55
Bogdan:
No więc który punkt należy do podanej prostej?
6 kwi 21:57
Bogdan:
Czekam na odpowiedź
6 kwi 22:12
Bogdan:
Nie doczekałem się, więc sam podam.
Podana prosta k przechodzi przez punkt B, bo 10 + 7*2 = 24.
Prosta k: x + 7y − 24 = 0 => y = −17x + 247,
a1 = −17, b2 = 247
Prosta m zawierająca drugą przekątną y = a2x + b2 zawiera punkt A = 1, −11)
i jest prostopadła do prostej k.
Napisz równanie prostej m przechodzącej przez punkt A prostopadłej do prostej k.
6 kwi 22:22