S
QQ: Prostokąt o wymiarach 6 cm x 8 cm obraca się raz dokoła większego boku, drugi raz dokoła
drugiego boku. Oblicz stosunek pól powierzchni powstałych brył.
6 kwi 13:45
Basia: Te bryły to walce.
a=6
b=8
Przy obrocie wokół boku b powstanie walec o promieniu podstawy r
1=6 i wysokości h
1=8.
Oblicz jego objętość V
1
Przy obrocie wokół boku a powstanie walec o promieniu podstawy r
2=8 i wysokości h
2=76.
Oblicz jego objętość V
2
6 kwi 14:01
QQ: mam jeszcze takie pytanko wzór na pole powierzchni całkowitej to : 2*pi*r do kwadratu +
2*pi*r*H
6 kwi 14:10
Basia: A pól powierzchni ! Nie objętości !
Tak to dobry wzór.
Zamiast pisać "pi" naciśnij π (piąte okienko nad ramką)
Po lewej stronie ramki masz napisane jak pisać potęgi
ten "daszek" to kombinacja klawiszy Shift i 6
6 kwi 14:20