pomocy
jaaaaaa : Do wykresu funkcji f(x)=x2−3x+1 należy punkt
a) (3/2; −5/4)
b) (−3;1)
c) (−3/2;1/2)
d)(1;2)
6 kwi 19:28
;): (3/2; −Twoj x
−5/4) − Twoj y
podstawiasz za x i za y... wyjdzie to samo po obu stronach tzn ze nalezy... nie to nie...
6 kwi 19:34
;): y czyli f(x) oczywiscie...
chyba sobie dalej poradzisz....

?
6 kwi 19:34
jaaaaaa : niom
6 kwi 19:37
;): niom to fajnie

powodzenia
6 kwi 19:38
jaaaaaa : a jeszcze mam pytanie jesli delta wyszła 5 to będzie mieć pierwiastki

a to inne
zadanie już
6 kwi 19:52
tim: √Δ = √5
6 kwi 19:57
jaaaaaa : rozwiąż nierówność x2−x−1≥0 Podaj największą liczbę całkowitą ujemną i najmniejsza liczb
całkowitą dodatni spełniającą te nierówność POMOCY ! to zadanie juz dawałam

tylko ze
delta mi wyszła 5 a jak podac te liczby jakie wychodzą wogóle
6 kwi 20:01
Mariusz: liczymy z delty która wychodzi √5
a potem wstawiamy do wzoru na x
i otrzymujemy
x1=(1−√5)/2 x2=(1+√5)/2
czyli x należy od (−∞, (1−√5)/2> lub < (1+√5)/2, +∞)
czyli te x bedą szukanymi liczbami
6 kwi 20:07
Kasia: tam jest w tym wzorze x2
6 kwi 20:10