Ciąg
Edek: Dlugości boków trójkąta tworzą ciąg geometryczny. Jaki warunek spełniać musi iloraz tego
ciągu?
6 kwi 19:34
xpt: Trójkąt można zbudować tylko wtedy, gdy suma dwóch krótszych boków jest większa, niż
długość trzeciego boku.
Bo nie da się narysować trójkąta o bokach 1, 2, 4.
Wykorzystaj to w zadaniu
6 kwi 20:55
Edek: wiem, dla q≥1 potrafię tozrobić, ale problem zaczyna sie gdy q<1. Proszę pomóżcie
7 kwi 21:22
Eta:
Witam!
Skoro rozwiązałes dla q≥0
to podobnie dla q<1
wówczas ciag jest malejący
zatem boki trójkąta tworza ciąg
c, b, a gdzie c< b < a
zatem teraz bc = 1q ac = 1q2
z nierówności trójkąta mamy:
c + b > a / :c
1 + bc > ac
1 + 1q > 1q2 /* q2
q2 +q > 1
q2 +q − 1 >0 Δ= 5 √Δ= √5
q1 = −1 +√52 q2 = −1 −√52 −−−− odzrzucamy , bo ujemne
zatem pozostaje q= √5 −12 i q<1
więc odp: q€ ( √5 −12, 1)
7 kwi 23:33