napisać równania prostych stycznych
piotrek: napisac rownania wszystkich stycznych do wykresu funkcji y=x3−4x. do których nalezą
punkty
A(2,−8) lub B(−2.8)
6 kwi 21:32
Bogdan:
f(x) = x3 − 4x
f(2) =
f(−2) =
f'(2) =
f'(−2) =
Oblicz wartości oraz pochodne tej funkcji w podanych punktach
6 kwi 22:11
piotrek: f(2)=0
f(−2)=0
f'(2)=8
f'(−2)=8
ale co mi to daje?
6 kwi 22:19
Bogdan:
To jeszcze raz:
f(x) = x3 − 4x
f'(x) = 3x2 − 4
Punkt(xo, yo) jest punktem styczności stycznej y = ax + b przechodzącej
przez punkt B(−2, 8)
a = f'(xo) = 3xo2 − 4
styczna: y − 8 = a(x + 2) => y = (3xo2 − 4)(x + 2) + 8 =>
=> y = (3xo2 − 4)x + 6xo2
f(xo) = xo3 − 4xo
xo3 − 4xo = (3xo2 − 4)xo + 6xo2
xo3 − 4xo = 3xo3 − 4xo + 6xo2
2xo3 + 6xo2 = 0
2xo2(xo + 3) = 0 => xo = 0 lub xo = −3
Są więc dwie styczne do wykresu funkcji f(x) przechodzące przez punkt B:
1. y = (3*02 − 4)x + 6*02 => y = −4x
2. y = (3*(−3)2 − 4)x + 6*(−3)2 => y = 23x + 54
Podobnie wyznaczamy styczne zawierające punkt A
6 kwi 23:13
piotrek: dziekuje

ale:
y − 8 = a(x + 2) => y = (3xo2 − 4)(x + 2) + 8 => => y = (3xo2 − 4)x + 6xo2
skąd Ci się wzięło y−8
6 kwi 23:57
Bogdan:
Jeśli znamy współczynnik kierunkowy prostej a oraz punkt P(x1, y1)
należący do tej prostej, to jej równanie wyraża się wzorem: y − y1 = a(x − x1).
Tutaj mamy punkt B(−2, 8), czyli x1 = −2, y1 = 8, a więc;
y − 8 = a(x + 2),
Wstaw do tego wzoru a = 3xo2 − 4 i otrzymasz wyrażenie, o które pytasz?
7 kwi 00:06
piotrek: a prosta −4x nie będzie punktem przegięcia (nie wiem czy może to być jednocześnie
styczna)
idąc Twoim tokiem rozumowania równania prostych stycznych przechodzących przez A wychodzą
mi takie same
7 kwi 18:46
piotrek: pomyłka:
wychodzi mi pierwsza styczna ta sama − nie dziwota, przecież te 3 punkty leża na jednej
prostej

a druga
23x−54=y
dobrze?
co z tym punktem przegięcia?
7 kwi 19:04
Bogdan:
Dla punktu A = (2, −8) otrzymujemy dwie styczne do wykresu funkcji f(x)
zwierające ten punkt A, są to: y = −4x oraz y = 23x − 54.
Pierwsza z nich pokrywa się ze styczną przechodząca przez punkt B, druga nie.
Prosta y = −4x nie jest żadnym punktem, a więc nie jest także punktem przegięcia,
jest prostą przechodzącą przez punkty A, B, O.
Natomiast ta prosta przecina punkt przegięcia krzywej y = f(x), jest to punkt O(0, 0).
W punkcie przegięcia styczna do wykresu funkcji przechodzi z jednej strony krzywej
na jej drugą stronę i właśnie prosta y = −4x jest taką przechodzącą styczną.
7 kwi 19:14