xpt: Odpowiedzi jakie powinieneś otrzymać to
żadnych rozwiązań dla m=
1 rozwiązanie dla m=
2 rozwiązania dla m=
...
nieskończenie wiele rozwiązań dla m=
W tych zadaniach będziesz miał zazwyczaj 0, 1 i 2 rozwiązania z tego co mi się wydaje
na oko.
Ad. a)
|x| + 1 = m
|x| = m−1
przenoszę wszystko co nie jest wartością bezwzględną na prawą stronę
wartość bezwzględna nigdy nie przyjmuje wartości ujemnych, więc dla
m−1 mniejszego
niż 0 nie ma rozwiązań
m−1<0
m<1
brak rozwiązań dla m<1
jesli wartość bezwzględna równa się 0 to wartość pod wyrażeniem również musi dać zero
więc |x|=0 jeśli
m−1 = 0
m−1 = 0
m=1
jedno rozwiązanie dla m=1
W pozostałych przypadkach będą dwa rozwiązania bo np. gdy m będzie równe 2 to m−1 = 1
|x|=1 czyli x=1 lub x=−1
Więc
m−1>0
m>1
dwa rozwiązania
Zawsze patrz dla jakixh wartości x wartość bezwzględna będzie się równała zero.
np. dla |x| będzie to zero, ale dla |x−1| będzie to 1

Pozostałe podpunkty staraj się policzyć sam.
Jak Ci się nie uda to
pytaj