matematykaszkolna.pl
Zbadaj ilość rozwiązań równania w zależności od parametru m Boguś: Mam problem. Zbadaj ilość rozwiązań równania w zależności od parametru m a) |x| + 1 = m b) |x−2|=2m+3 c)2|x+1|=(m+1)2 d)||x|−3| = 2m
6 kwi 18:45
xpt: Odpowiedzi jakie powinieneś otrzymać to żadnych rozwiązań dla m= 1 rozwiązanie dla m= 2 rozwiązania dla m= ... nieskończenie wiele rozwiązań dla m= W tych zadaniach będziesz miał zazwyczaj 0, 1 i 2 rozwiązania z tego co mi się wydaje na oko. Ad. a) |x| + 1 = m |x| = m−1 przenoszę wszystko co nie jest wartością bezwzględną na prawą stronę wartość bezwzględna nigdy nie przyjmuje wartości ujemnych, więc dla m−1 mniejszego niż 0 nie ma rozwiązań m−1<0 m<1 brak rozwiązań dla m<1 jesli wartość bezwzględna równa się 0 to wartość pod wyrażeniem również musi dać zero więc |x|=0 jeśli m−1 = 0 m−1 = 0 m=1 jedno rozwiązanie dla m=1 W pozostałych przypadkach będą dwa rozwiązania bo np. gdy m będzie równe 2 to m−1 = 1 |x|=1 czyli x=1 lub x=−1 Więc m−1>0 m>1 dwa rozwiązania Zawsze patrz dla jakixh wartości x wartość bezwzględna będzie się równała zero. np. dla |x| będzie to zero, ale dla |x−1| będzie to 1 emotka Pozostałe podpunkty staraj się policzyć sam. Jak Ci się nie uda to pytaj emotka
6 kwi 20:41
Boguś: Ok dzięki już załapałem emotka. Pozdrawiam
6 kwi 21:52
Dunia: POMOCY! FUNKCJA: f(x)=x2−10x+9 narysuj wykres g(x)=f(−x) oraz zbadaj ilość rozwiązań równania g(x)=m ze względu na parametr m (chodzi o zbadanie ilości rozwiązań) z góry dziękiemotka
10 maj 22:54
x: Δ≈52424242424
16 kwi 15:39