ciągi
wrrrrrrrrr: trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny rosnący a ich suma jest równa 6. nawiększa z liczt
jest o 40% większa od sumy pozostałych znajdź te liczby..?
błagam pomóżcie...
a1+a2+a3=6 pierwsze równanie a co z drugim
1,4(a1+a2)=a3

nie bo mi nie wychodzi tak
6 kwi 19:25
mix:
a
1+a
2 +a
3= 6 => a
1 +a
1+r +a
1 +2r=6
=> 3a
1 +3r= 6
=> a
1 +r = 2 =>
a2 = 2
więc: a
1 = 2 − r
1,4( a
1 +2)= a
1 + 2r
podstaw i wyliczysz r
dalej już prosto, obliczysz a
1 i a
3
6 kwi 22:19
wrrrrrrrrr: a czemu w nawiasie jest a1+2
7 kwi 14:15
wrrrrrrrrr: a już wiem
7 kwi 16:12
lola: a skąd wiadomo, że a2=2?
19 maj 13:58