Oblicz funkcje
Mati: wykaz,ze funkcja fx x+1 podzielic na x+3 jest rosnaca w zbiorze (−∞,−3)
blagam pomozcie
6 kwi 20:44
orest: chwilka masz f=x+1 podzielić przez x+3 ?
6 kwi 20:46
Mati: tak
6 kwi 20:47
Bogdan:
Mati, tu obok jest instrukcja zapisywania wyrażeń matematycznych.
Domyślam się, że funkcja jest taka:
Czy tak?
6 kwi 20:51
Mati: tak oczywiscie
6 kwi 20:51
orest: hmm nie wiem czy dobrze ale bierzesz f(x)=x+1/x+3 dalej robisz f(x)=x+3−2 /x+3 wyjdzie
ci coś takiego duże 1 +−2/x+3 i obliczasz punkty tabelką
6 kwi 20:57
Mati: x+3−2 /x+3 jak to wyszlo

?
6 kwi 20:58
orest: to jest ułamek
6 kwi 21:02
orest: podstawiasz x+3 na góre tak aby ci wyszło całość 1 ,ale tak jak bogdan napisał musi to
się równać x+1/x+3 wiec odejmujesz na gorze po podstawieniu x+3−2
6 kwi 21:03
Bogdan:
Postępowanie jest następujące:
Założenia: x
2 − x
1 > 0 i x
2 < −3 i x
1 < −3
Badamy znak różnicy: f(x
2) − f(x
1),
jeśli f(x
2) − f(x
1) > 0 to funkcja jest w podanym przedziale rosnąca,
jeśli f(x
2) − f(x
1) < 0 to funkcja jest w podanym przedziale malejąca.
| | x2 + 1 | | x1 + 1 | |
f(x2) − f(x1) = |
| − |
| =
|
| | x2 + 3 | | x1 + 3 | |
| | (x2 + 1)(x1 + 3) − (x1 + 1)(x2 + 3) | |
= |
| =
|
| | (x2 + 3)(x1 + 3) | |
| | x1x2 + 3x2 + x1 + 3 − x1x2 − 3x1 − x2 − 3 | |
= |
| =
|
| | (x2 + 3)(x1 + 3) | |
| | 2(x2 − x1) | |
= |
| > 0
|
| | (x2 + 3)(x1 + 3) | |
ponieważ z założenia x
2 − x
1 > 0 oraz (x
2 + 3)(x
1 + 3) > 0
czyli funkcja jest rosnąca dla x < −3
6 kwi 21:19