Równanie wielomianowe
tuna: proszę o pomoc jutro mam kartkówkę i zabardzo tego nie umnie

Roziwąż równanie
a)2x
5 + 3x
4 + 6 = 0
b) x
3 + 9x
2+23x+15=0
c) 16x
3 − 28x
2 + 4x + 3=0
d)(x
2 − 5x + 7)
2 − (x−2)(x−3)= 1
e) x
3 + 3x + 4=0
każdy przykład jestz innego zadania jeśli pomozecie mi i zorbicie te przykłady resze już
sam zrobie
6 kwi 21:04
orest: a) zdajemi się że to tak będzie x3(x2+3x+6) i wtedy delte robisz
6 kwi 21:06
tuna: Pomoże ktoś
6 kwi 21:23
b.: to:
121 Ci się chyba przyda, zobacz też tam Zadania+rozwiązania, niektóre są podobne
6 kwi 21:43
Jacek Karaśkiewicz: Kilka wskazówek, które pozwolą Ci już łatwo rozwiązać równania b, c, e
W przykładzie b) jednym z pierwiastków jest x0 = −1
Również w przykładzie e) pierwiastkiem jest x0 = −1
W c) jednym z pierwiastków jest x0 = 0.5
6 kwi 23:06
kami:
d) ( x2 −5x +7)2 − ( x2 − 5x +6) +1 − 1 = 1
( x2 −5x +7)2 −( x2 −5x +7)= 1 −1
(x2 −5x +7)( x2 −5x +7 −1)=0
(x2 −5x +7)( x2 −5x +6)= 0
policz delty i podaj rozwiazania,
6 kwi 23:12
Jacek Karaśkiewicz: kami niestety popełnił błąd w przekształceniach.
Otóż (x2 −5x + 7)2 − (x2 − 5x + 6) + 1 − 1 = 1 jest poprawne, natomiast (x2 − 5x
+7)2 − (x2 − 5x + 7) = 1 − 1 już nie.
6 kwi 23:18
Jacek Karaśkiewicz: A nie, przepraszam, wszystko w porządku.
6 kwi 23:20
kami: wskaż ten błąd!
uzasadnij to
6 kwi 23:23
kami: OK
6 kwi 23:26
kazik: 2x5+3x4−2x−3=0
23 maj 12:10