Pewna planeta obiega słońce w ciagu 365 dni. Orbita tej planety, to w przybliżen
maro: Pewna planeta obiega słońce w ciagu 365 dni. Orbita tej planety, to w przybliżeniu okrąg
o średnicy 3*108 km. Wyznacz prędkość tej planety. Wynik podaj w kilometrach na godzinę
w zaokrągleniu do tysięcy kilometrów na godzinę.
6 kwi 22:48
Arro: Prędkość jak wiadomo posłużymy się wzorem fizycznym V=s/t.
Z 365 dni mamy już czas, który wynosi 365*24=8760 h. Mamy już czas.
Zajmujemy się teraz drogą. Orbita tworzy okrąg o średnicy podanej wyżej co napisałeś.
Dzielimy przez 2 i mamy promień R=150000000 km.
Korzystasz ze wzoru na długość okręgu, tj. 2πR.
2*3,14*150000000 i otrzymujemy wynik = 942477796,1 oczywiście w km.
Podstawiając do wzoru na prędkość otrzymujemy V=107588,79 km/h.
W zaokrągleniu do tysięcy km na godz wychodzi V≈108 tys km/h.
Pozdro !
6 kwi 23:37