Dzielenie z resztą!
Jose: Pomocy

Reszta z dzielenia liczby 998 przez liczbę naturalną n jest równa 8, zaś reszta z
dzielenia liczby 133 przez tą samą liczbę naturalną n jest równa 7. Znajdź liczbę n.
Będę ogromnie wdzięczny, jeśli ktoś rozwiąże to zadanie.
6 kwi 15:29
tim: n > 8 oraz n > 7
998 − 8 oraz 133 − 7 podzielne przez n
990 oraz 126
998 oraz 133 niepodzielne przez n
WW 126 oraz 990 > 8
9, 18...
n = 18 lub n = 9
6 kwi 15:44
tim: WW
126 = 2 * 3 * 3 * 7 −−> 2, 3, 7, 6, 14, 9, 21, 1, 126, 18, 42, 63
990 = 2 * 3 * 3 * 5 * 11 −−> 2, 3, 10, 22, 9, 15, 33, 55, 18, 30, 66, 330, 45, 1, 990,
495, 165, itd...
9, 18
6 kwi 15:49
Jose: nie rozumiem w ogóle 8|
6 kwi 18:50
Jose: już rozumiem :−)
7 kwi 22:15