f
QQ: Oblicz pole powierzchni bocznej walca, wiedząc, że bok kwadratu wpisanego w jego podstawę
ma 12 cm długości i równy jest wysokości walca.
6 kwi 13:46
Basia:
a=h=12
Średnica koła opisanego na kwadracie = długości przekątnej tego kwadratu d
czyli
2r=d
Oblicz d, oblicz r, podstaw do wzoru na P
b=2πrh
6 kwi 14:03
QQ: jak mam obliczyć d i r ?
6 kwi 14:16
QQ: ok juz wiem
6 kwi 14:19
Basia:
d z tw.Pitagorasa; jak masz d to już masz r
przekątna dzieli kwadrat na dwa tr.prostokątne równoramienne
przyprostokątne to a=12
d to przeciwprostokątna
6 kwi 14:23