odchylenie standardowe
xpt: Argh − za nic nie mogę dojść do tego, jak się odchylenie standardowe liczy

Może mi ktoś to tak po krótce wytłumaczyć ?

Z tego co znalazłem korzystajac z dobrodziejstw internetu wychodzi mi, że odchylenie
standardowe dla liczb 0,1211 0,1216 0,1064 0,1071 (glupie dane, chyba się ze mna
zgodzicie, nie?) powinno wyjść ≈0,11655, natomiast wg arkusza kalkulacyjnego to samo
odchylenie wynosi ≈ 0,00442.
Najprawdopodobniej robię jakiś głupi błąd, co mi się zdarza tak wcześnie, jeśli ktoś by
zdołał przybliżyć mi to zagadnienie (najlepiej do 6 kwietnia do godziny 9.00, bo wtedy
bym mógł słuchać mniej lub bardziej nudnych wykładów

) to byłbym wdzięczny.
6 kwi 01:56
Basia:
| | 0,1211+0,1216+0,1064+0,1071 | | 4562 | |
średnia = |
| = |
| =1140,5 |
| | 4 | | 4 | |
zgadza się ?
6 kwi 02:00
Basia: | | 0,4562 | |
oczywiście |
| =0,11405 |
| | 4 | |
6 kwi 02:01
xpt: Właśnie chciałem to napisać, chociaż ten tysiąc w tą czy w tamtą większej różnicy nie
robi, jeśli chodzi o metodę

Co do średniej to jak na razie nadążam
6 kwi 02:05
Basia: Mnie w arkuszu wychodzi jeszcze inaczej mianowicie 0,0073.
Poczytaj tutaj
1028
6 kwi 02:19
Basia: Pomyliłam się przedtem, ale wychodzi i tak co innego
0,0146
6 kwi 02:27
Basia: Może mylisz statystyczne odchylenie standardowe z odchyleniem standardowym z rachunku
prawdopodobieństwa. W RP trochę inaczej się to liczy
6 kwi 02:29
xpt: Szczerze powiedziawszy nie spodziewałem się znaleźć nic na temat odchylenia standardowego
na stronie z materiałami ze szkoły średniej, więc nie szukałem nawet. Myślałem, że to
trochę bardziej zaawansowana wiedza

Co do arkusza kalkulacyjnego − oprócz odchylenia standardowego jest jeszcze odchylenie
standardowe populacji i ono jest bardziej zblizone do tego, które otrzymamy licząc [z[na
piechotę]]. Tylko nie jestem pewny czy ono oblicza wynik z uwzględnieniem współczynniku
Fishera (nie pamiętam o co dokładnie z tym Fisherem chodziło, więc wolę nie uwzględniać

).
Zrobię dokładnie tak, jak w linku zamieszczonym przez Ciebie. Dziękuję za pomoc.
6 kwi 02:32
Basia: Jednak 0,0073. W arkuszu to figuruje jako "odchylenie średnie"
6 kwi 02:35
Basia: Ja mam pięć tych odchyleń, ale żadne nie daje tego wyniku o którym piszesz.
To co tu na stronce jest opisane to jest to "Odchylenie średnie"="Odchylenie populacji" =
"Odchylenie populacji A"
6 kwi 02:42
Basia: Liczone "na piechotę" (oczywiście w arkuszu) zgodnie z opisem z tej strony też wychodzi
0,0073
6 kwi 02:50
xpt: Możliwe, że to ja coś namieszałem. Powiem Ci jutro (to znaczy dzisiaj) jak to powinno
konkretnie wyglądać. Wybacz, że zabrałem Ci tyle wolnego czasu. Teraz już idę spać, bo
jutrzejszy dzień będzie baaardzo długi . . .
nienawidzę poniedziałków ! ! !
6 kwi 02:52
Basia: No to miłego poniedziałku. Dobranoc. I niech Ci się przyśni coś innego niż
odchylenie standardowe.
6 kwi 02:55
xpt: @ wiadomośc z 6 kwi 02:50
To teraz już mam pewność, że to
ja coś namieszałem, jak zwykle

Przepraszam za całe zamieszanie oraz życzę dobrej nocy.
6 kwi 02:56