matematykaszkolna.pl
odchylenie standardowe xpt: Argh − za nic nie mogę dojść do tego, jak się odchylenie standardowe liczy Może mi ktoś to tak po krótce wytłumaczyć ? Z tego co znalazłem korzystajac z dobrodziejstw internetu wychodzi mi, że odchylenie standardowe dla liczb 0,1211 0,1216 0,1064 0,1071 (glupie dane, chyba się ze mna zgodzicie, nie?) powinno wyjść ≈0,11655, natomiast wg arkusza kalkulacyjnego to samo odchylenie wynosi ≈ 0,00442. Najprawdopodobniej robię jakiś głupi błąd, co mi się zdarza tak wcześnie, jeśli ktoś by zdołał przybliżyć mi to zagadnienie (najlepiej do 6 kwietnia do godziny 9.00, bo wtedy bym mógł słuchać mniej lub bardziej nudnych wykładów emotka ) to byłbym wdzięczny.
6 kwi 01:56
Basia:
 0,1211+0,1216+0,1064+0,1071 4562 
średnia =

=

=1140,5
 4 4 
zgadza się ?
6 kwi 02:00
Basia:
 0,4562 
oczywiście

=0,11405
 4 
6 kwi 02:01
xpt: Właśnie chciałem to napisać, chociaż ten tysiąc w tą czy w tamtą większej różnicy nie robi, jeśli chodzi o metodę emotka Co do średniej to jak na razie nadążam emotka
6 kwi 02:05
Basia: Mnie w arkuszu wychodzi jeszcze inaczej mianowicie 0,0073. Poczytaj tutaj 1028
6 kwi 02:19
Basia: Pomyliłam się przedtem, ale wychodzi i tak co innego 0,0146
6 kwi 02:27
Basia: Może mylisz statystyczne odchylenie standardowe z odchyleniem standardowym z rachunku prawdopodobieństwa. W RP trochę inaczej się to liczy
6 kwi 02:29
xpt: Szczerze powiedziawszy nie spodziewałem się znaleźć nic na temat odchylenia standardowego na stronie z materiałami ze szkoły średniej, więc nie szukałem nawet. Myślałem, że to trochę bardziej zaawansowana wiedza emotka Co do arkusza kalkulacyjnego − oprócz odchylenia standardowego jest jeszcze odchylenie standardowe populacji i ono jest bardziej zblizone do tego, które otrzymamy licząc [z[na piechotę]]. Tylko nie jestem pewny czy ono oblicza wynik z uwzględnieniem współczynniku Fishera (nie pamiętam o co dokładnie z tym Fisherem chodziło, więc wolę nie uwzględniać emotka ). Zrobię dokładnie tak, jak w linku zamieszczonym przez Ciebie. Dziękuję za pomoc.
6 kwi 02:32
Basia: Jednak 0,0073. W arkuszu to figuruje jako "odchylenie średnie"
6 kwi 02:35
Basia: Ja mam pięć tych odchyleń, ale żadne nie daje tego wyniku o którym piszesz. To co tu na stronce jest opisane to jest to "Odchylenie średnie"="Odchylenie populacji" = "Odchylenie populacji A"
6 kwi 02:42
Basia: Liczone "na piechotę" (oczywiście w arkuszu) zgodnie z opisem z tej strony też wychodzi 0,0073
6 kwi 02:50
xpt: Możliwe, że to ja coś namieszałem. Powiem Ci jutro (to znaczy dzisiaj) jak to powinno konkretnie wyglądać. Wybacz, że zabrałem Ci tyle wolnego czasu. Teraz już idę spać, bo jutrzejszy dzień będzie baaardzo długi . . . nienawidzę poniedziałków ! ! !
6 kwi 02:52
Basia: No to miłego poniedziałku. Dobranoc. I niech Ci się przyśni coś innego niż odchylenie standardowe.
6 kwi 02:55
xpt: @ wiadomośc z 6 kwi 02:50 To teraz już mam pewność, że to ja coś namieszałem, jak zwykle Przepraszam za całe zamieszanie oraz życzę dobrej nocy.
6 kwi 02:56