ehh te zadania
Paulina : Równanie postaci x4−4x3+5x2−2x−2=0 możemy rozwiązać następująco
x4−4x3+4x2+x2−2x−2=0
(x2−2x)2+(x2−2x)−2=0
wprowadzamy pomocniczą niewiadomą
t=x2−2x
Mamy: t2+t−2=0, t=1 lub t=−2
x2−2x+1⇔ x=1+√2 lub x=1−√2
Równanie x2−2x=−2 nie posiada rozwiązania
odp Rozwiązanie równania są liczby 1+√2 i 1−√2
a teraz trzeba tak jak wyżej rozwiązać x4+6x+8x2−3x−2=0
6 kwi 20:19
Mariusz: możesz jeszcze raz napisac to równanie do rozwiązania bo jest tam błąd jakiś
6 kwi 20:35
Mariusz: x4+6x+8x2−3x−2=0 tak to wygląga, czy tak x4+6x3+8x2−3x−2=0
6 kwi 20:36
Paulina : x4+6x3+8x2−3x−2=0
6 kwi 20:43
Bogdan:
x4 + 6x3 + 8x2 − 3x − 2 = 0
Weźmy pierwsze dwa składniki i uzupełnijmy je o taki składnik, aby dało zwinąć się
te teraz 3 składniki wzorem skróconego mnożenia:
x4 + 6x3 + 9x2 = (x2 + 3x)2
Dodaliśmy 9x2, musimy odjąć w równaniu x2, aby otrzymać 8x2.
(x2 + 3x)2 − x2 − 3x − 2 = 0
(x2 + 3x)2 − (x2 + 3x) − 2 = 0
Podstawienie: x2 + 3x = t
t2 − t − 2 = 0
itd.
6 kwi 20:44
Paulina : to t=1 lub t=−2
a potem jak jest x2−2x=1⇔x=1+√2 lub x=1−√2
to jak zrobić dalej tylko na tym drugim przykładzie
6 kwi 20:52
Bogdan:
Δ = 9, t1 = −1, t2 = 2
(t + 1)(t − 2) = 0
(x2 + 3x + 1)(x2 + 3x − 2) = 0
x2 + 3x + 1 = 0 Δ1 = 5 stąd x1, x2
x2 + 3x − 2 = 0 Δ2 = 17 stąd x3, x4
6 kwi 21:06
Wiola: to rozwiazaniem tego zadania jakie beda liczby
6 kwi 21:10
Wiola: bo robie tez to zadanie i tez mi tak wyszło
6 kwi 21:13