Błagam! Pomóżcie! ja tego nie kapuujee!
HelpMe16: Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego dziesięciokątnego wynosi 40{3} cm2.
Krawędz podstawy ma długośc 2 cm. Oblicz długośc krawędzi bocznej tego graniastosłupa?
6 kwi 12:24
Bogdan:
Każda ściana boczna ostrosłupa prawidłowego jest trójkątem równoramiennym.
Pole powierzchni jednej ściany bocznej PΔ, czyli jednego trójkąta równoramiennego
jest równe 110PB, to jest 110 pola powierzchni bocznej.
PΔ = 110PB
PΔ = 12a*h
a − długość krawędzi podstawy trójkata i jednocześnie krawędzi podstawy ostrosłupa,
h − wysokość trójkąta i jednocześnie ściany bocznej ostrosłupa,
b − długość ramienia trójkąta i jednocześnie krawędzi bocznej ostrosłupa.
110PB = 12a*h
Stąd wyznacz długość h, potem mając a oraz h korzystając z wzoru Pitagorasa
wyznaczysz b w trójkącie prostokątnym, w którym przyprostokątne to h oraz 12a,
przeciwprostokątna to b.
Co to jest 40{3} ?
6 kwi 12:59