Zadanie
jozio: monika ulokowala pewna czesc kwoty 2000zl w banku nr 1 , w ktorym oprocentowanie roczne
wynosi 9% .pozostala czesc w banku nr2 w ktorym oprocentowanie jest 5% w skali roku Po
roku laczna wartosc odsetek wynosila 148zl jaka kwote wplacila do banku nr.1?
6 kwi 17:25
tim: W ciągu roku bank I − 1,09x
W ciągu roku bank II − 1,05y
x = x
y = 2000 − x
ODSETKI:
0,09x + 0,05(2000 − x) = 148
Policz.
6 kwi 17:31
katie :): x kwota w banku nr 1
y kwota w banku nr 2
x+y =2000
x*9%+y*5%=148
x=2000−y
(2000−y)*0.09+y*0.05=148

policzyc do konca i wyjdzie
6 kwi 17:35
jozio: dzieki
6 kwi 17:37